Hurtigruten - resa 1

07.08.2020 till 14.08.2020

Världens vackraste sjöresa

Minst en gång i en nordbos liv borde alla ha möjlighet att få åka längs den norska kusten. Varje dag året runt lämnar ett Hurtigruten fartyg Kirkenes och sätter kurs söderut mot Bergen. Vi får uppleva många hamnar, tusentals öar och en makalös natur. Skär och holmar bildar en naturlig vågbrytare ut mot Atlanten och bara under korta sträckor behöver vi segla över öppet hav.

Resan innehåller bland annat möjligheten att besöka Europas nordligaste punkt Nordkap och en kväll i Tromsø där man till exempel kan få uppleva en midnattskonsert i Ishavskatedralen. Långa innehållsrika dagar med god mat och nya kunskaper och vänner. En resa med överväldigande upplevelser. Omväxlande och storslagen natur med fjordar, fjäll, öppet hav och skyddade vikar. En resa för livet!

Resefakta

1) Fredag 7/8

Helsingfors - Ivalo. Vi träffas på Helsingfors-Vanda flygfällt kl 14.45-15.00 för att ta Finnairs flyg till Ivalo kl 16.25. Ankomst till Ivalo kl 17.55 och transport till hotell Ivalo med buss. På kvällen gemensam middag på hotellet.

2) Lördag 8/8

Efter en tidig frukost checkar vi ut och fortsätter vår färd med buss till Kirkenes. Sträckan är ca 250 km och vi tar en kaffepaus på vägen. Vi får uppleva det nordligaste Finland som vackrast. Vi kommer mitt på dagen till Kirkenes och bordar vårt fartyg M/S Richard With (fartyget är helrenoverat 2018 och alla hytter och utrymmen ombord är förnyade) som avgår kl. 12.30. Efter att vi checkat in i våra hytter så intar vi en lunch ombord.

Hytterna är utsides, dubbelhytter med båda bäddarna nere. Vi har helpension ombord alla dagar, frukost och lunch serveras som buffé medan middagen är en trerätters måltid. Maten är inspirerad av lokala råvaror från de jordbruksområden och fiskevatten vi seglar förbi.

På väg söderut från Kirkenes glider fartyget tätt intill kusten medan det besöker de små bosättningarna Vadsø Båtsfjord och Berlevåg. Som de har tjänat i över 100 år.

3) Söndag 9/8

På förmiddagen kommer vi till Hammerfest – världens nordligaste stad, och den första staden i Europa som fick elektrisk gatubelysning. Färden fortsätter till Tromsø där du bland annat har möjligheten att njuta av midnattskonserten i Ishavskatedralen.

4) Måndag 10/8

Naturupplevelserna står i kö den här dagen. Vi anlöper Harstad vid frukosttid, sen bär det iväg på Vågsfjorden mot Vesterålen och Lofoten. Den smala och grunda Risöyrenna och Stokmarknes med Hurtigrutenmuséet. Snart kommer resans höjdpunkt för många, vi försöker ta en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden. Bergsidorna är så tätt inpå oss att vi nästan kan beröra dem.

Dagen avslutas med insegling till Solvær. Vi korsar Vestfjoden och anlöper Bodø efter midnatt.

5) Tisdag 11/8

Spänningen stiger när fartyget passerar Polcirkeln, och vi seglar längs Helgelandskusten förbi de berömda fjällen "de sju systrarna", där saga smälter samman med naturens under. Titta efter Torghatten som fortfarande har ett hål efter Hestmannens pil.

6) Onsdag 12/8

Vi kommer till Trondheim tidigt på morgonen. Resan fortsätter förbi Hitra med korta besök i Kristiansund och Molde och vid midnatt lägger vi till vid kajen i Ålesund.

7) Torsdag 13/8

Under natten har vi anlöpt Torvik, Måløy och Florø. Landskapet blir allt frodigare ju närmare Bergen vi kommer. Staden är vacker där den sakta dyker upp. Det är dags att säga farväl och på återseende till fartyget, vänner, medpassagerare och besättningen. Besättningen tackar för sällskapet och vi går iland med resväskan proppfull av minnen.

Vi gör en två timmars rundtur i Bergen och checkar sedan in för en natt på Scandic hotell Neptun som ligger i centrala Bergen. På kvällen gemensam middag.

8) Fredag 14/8

Efter frukosten checkar vi ut och beger oss till flygfältet.
Vårt flyg avgår kl 11.45 och vi landar i Helsingfors kl 14.40.

Pris

 • 2.480 € från Helsingfors 
 • 2.630 € från Vasa
 • 2.630 € från Mariehamn

En anmälningsavgift som är 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresa.

OBS! Sista bokningsdag 7.5.2020.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

 • Reseledares tjänster under hela resan.
 • Inrikes flyg med Finnair från Helsingfors till Ivalo och Finnairs flyg från Bergen till Helsingfors.
 • En övernattning med del i dubbelrum på hotell Ivalo och middagsbuffé.
 • Buss Ivalo-Kirkenes.
 • Båtresa Kirkenes-Bergen inkluderat helpension.
 • Utsides hytter.
 • Rundtur i Bergen och en natt på Scandic hotell Neptun samt middag.

I priset ingår ej:

 • Drycker och försäkring.
 • Tillägg för enkelrum på hotell Ivalo och enkel hytt (insides hytt) samt enkel rum på Scandic Hotell Neptun 390 €.

Priset är baserat på valutakurser den 14.10.19. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.