Svalbard

09.06.2021 till 14.06.2021

En resa till isbjörnarnas rike

Kom och upplev Svalbard och dess fantastiska natur och speciella djurliv. Samtidigt får du en nostalgitripp ombord på Hurtigrutens M/S Nordstjernen, som är byggd 1956 men omfattande renoverad år 2000 för att klara arktiska förhållanden.

Resefakta

1) Onsdag 9 juni

Vi samlas på Helsingfors-Vanda flygfällt kl 06.00-06.15 och checkar in på SAS flyg till Oslo som avgår kl 07.30. Vi landar i Oslo 08.10 lokal tid och vårt plan vidare till Lonyearbyen avgår kl 09.55 och landar 1400.

Vi har transfer från flygfältet till vårt centralt belägna hotell i Longyearbyen, där vi ska övernatta en natt. Eftermiddagen kan vi utforska Longyearbyen på egen hand. På kvällen gemensam middag.

2) Torsdag 10 juni

Efter frukosten kan vi följa med på en guidad tur genom Longyearbyen med besök på Svalbards museum och Camp Barentz. Sedan är det dags att gå ombord på M/S Nordstjernen som styr ut i Isfjorden med kurs mot den ryska byn Barentsburg.

Här kan du se gamla ryska fynd och rysk arkitektur, följa med på en folkloreföreställning eller insupa den äkta ryska atmosfären på den lokala puben.

3) Fredag 11 juni

Idag ska vi besöka Magdalenefjorden och Nordvästra hörnet. Denna varierande miljö med öra, fjordar och stränder har också ett rikt kulturarv: en valfångsstation och begravningsplats från 1500-talet. Här hoppas vi kunna gå iland och utforska den arktiska vildmarken. Här håller vi utkik efter valar och sälar, men inte minst isbjörnar.

4) Lördag 12 juni

Idag fortsätter färden i nationalparken Nordvest-Spitsbergen som har en fantastisk natur. Här ligger den väldiga Monacoglaciären, som rör sig framåt i snabb takt, samt de varma källorna Jotunkjeldane. Vi håller utkik efter isbjörnar som letar efter fågelägg. Valar och sälar är också vanliga i området. Om isförhållandena tillåter kommer vi att gå ovanför 80:e breddgraden.

5) Söndag 13 juni

Idag utforskar vi området runt Kongsfjorden och tittar på den majestätiska Kongbreen längst in i fjorden. Därefter lägger vi till i Ny-Ålesund på 78°55’ N, ett av världens nordligaste samhällen, där det idag finns en modern arktisk forskningsstation.

6) Måndag 14 juni

Vårt arktiska äventyr slutar i Longyearbyen. Vi anländer tidigt på morgonen och hinner ännu stanna ett par timmar i Longyearbyen innan vi har transfer till flygplatsen. Vår hemresa börjar med SAS flyg 14.45 till Oslo dit vi anländer kl 18.55 och sedan fortsätter vi via Köpenhamn hem kl 19.55. Vi kommer till Helsingfors-Vanda flygfällt kl 00.45.

Resans pris:

Priset kommer i höst när flygen är reserverade.