Sydafrika 

24.10.2021 till 07.11.2021

Upplev det bästa Sydafrika har att erbjuda!

Vi börjar resan med åtta underbara dagar på ett fyrstjärnigt centralt beläget hotell i en av världens vackraste städer, Kapstaden. Ledig tid varvas med utflykter så som heldagstur till Godahoppsudden, Stellenbosch, de sydafrikanska vinernas huvudstad samt Hermanus för att beskåda valar på nära håll.

Resan avslutas med tre fantastiska dagar med spännande safari på Elephant Plains Game Lodge på ett av världens bästa i safari områden i Sabi Sand intill Kruger Park.

Resefakta:

1) Söndag 24/10

Helsingfors – Doha – Cape Town med Qatar Airways. Start 17.40 från Helsingfors, ankomst till Doha 23.30 och vidare till Cape Town 02.15, där vi landar kl 11.00 följande morgon.

2) Måndag 25/10

Ankomst till Cape Town 11.00, lokal tid är samma som finsk tid. Här möter er finlandssvenska reseledare upp er och den gemensamma resan kan börja. Vi kör en liten rundtur i staden. Om vädret tillåter tar vi linbanan upp på Taffelbergets topp, där utsikten är fantastisk vid klart väder.

Efter detta så checkar vi in på The Hyde Hotel i Sea Point (en trevlig stadsdel i Kapstaden), ett stenkast från Atlantkusten. Här bor vi åtta nätter i dubbelrum. Hotellet har en pool på taket. Frukost ingår varje morgon. På sen eftermiddag står ett välkomsttillfälle med mat på programmet.
Middag (M)

3) Tisdag 26/10

Idag beger vi oss, efter frukosten, på en heldagstur till Cape Point och Godahoppsudden. På vägen dit stannar vi först i Hout Bay, där vi tar en båt till en närbelägen säl-ö. Efter det fortsätter färden via Chapmans Peak (en smal väg vid Atlantkusten) mot Cape Point, som även är en nationalpark. Där kan vi se Atlanten och Indiska oceanen mötas i ett ändlöst panorama.

Vi äter lunch på Two Ocean Restaurant vid Cape Point innan vi startar vår hemfärd. Hemma på hotellet är vi sen eftermiddag.
F, Lunch (L)

4) Onsdag 27/10

Efter frukosten så ska vi göra en halvdagstur till centrum av staden. Vi ska bland annat besöka Greenmarket Square, ett populärt ställe för inköp av hantverk.

Resten av dagen fri för egna strövtåg.
F

5) Torsdag 28/10

I dag blir det en heldagstur till vindistriktet runt Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad. Vi besöker några vingårdar, där vi får provsmaka utsökta sydafrikanska viner. Lunch på Lancerac Manor. Under turen har ni möjlighet att köpa en flaska vin eller två. Ankomst sent på eftermiddagen till hotellet.
F, L

6) Fredag 29/10

Efter frukosten en halvdagstur till Kapstadens kåkstäder. Vi besöker först ett museum, där vi får mera ingående information om hur man under apartheiden separerade människor i olika områden beroende på deras hudfärg och hur man byggde upp kåkstäderna för att flytta färgade och svarta till dem. Människorna i kåkstäderna tar gärna och vänligt emot oss turister och berättar om sitt liv där. Vi får se lokala läkare "medicinmän" och vi får bekanta oss med ett dagis. Vi åker tillbaka mot Kapstaden med nya intryck och upplevelser.
F

7) Lördag 30/10

Efter en tidig frukost så beger vi oss på en heldagsutflykt till Hermanus, ett par timmars bussväg från Kapstaden, längs sydkusten vid Indiska Oceanen. Hermanus är en liten trevlig stad som just har blivit berömd för att valarna tillbringar 5–6 månader vid stadens kust. Om vädret tillåter åker vi ut med en motorbåt för att kunna beskåda dessa stora djur på närmare håll. Det är en fantastisk upplevelse att kunna se valarna i vitögat från endast ett stenkasts avstånd.

Efter turen äter vi lunch och sedan hemfärd till Kapstaden via en pingvinkoloni. Vi anländer sent på eftermiddagen till hotellet.

Eftermiddagen och kvällen fri.
F, L

8) Söndag 31/10

Idag skall vi besöka marknaden i Hout Bay och besöka Kirstenbosch Botaniska trädgård där vi intar lunch. Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen. Kvällen fri.
F,L

9) Måndag 1/11

Efter frukosten gör vi en halvdagstur till Robben Island, fängelsön där bl.a. Nelson Mandela satt fången i nästan tjugo år under apartheid-tiden. Han gjorde fängelset till ett museum så att eftervärlden skulle kunna förstå vilka grymheter apartheid-regimen utförde under sin tid i styre. Som guider kan man ännu träffa forna fångar. Vi får även se cellen som Nelson Mandela bodde i. Efter turen är eftermiddagen fri och ni kan med fördel spendera tiden vid köpcentret Waterfront. På kvällen gemensam middag.
F,M

10) Tisdag 2/11

Dagen fri för egna aktiviteter, shopping, museer eller sol och bad.

På kvällen gemensam middag på GOLD Restaurant, en typisk afrikansk restaurang, där vi får prova det traditionella Cape-Malay köket samt mat från hela den afrikanska kontinenten. Personalen är klädd i traditionella dräkter från Västafrika och stämningen är livlig. Vi börjar med en interaktiv trum-session och äter sedan en 14-rätters middag! Alla rätter fint presenterade och servitörerna berättar om varje rätt när den serveras. Vi får lära oss om varifrån den kommer och vad det är, en riktig ”matsafari”. Det brukar råda feststämning med avslappnad stil – maten är mycket god och underhållningen väldigt trevlig!
F, M

11) Onsdag 3/11

Efter frukosten checkar vi ut från vårt hotell och beger oss till flygfältet. Vi flyger med Airlinks inrikesflyg kl 09.50 till Nelspruit. Härifrån flyger vi med privatflyg till Elephant Plains game lodge i Sabi Sand Wildtuin. Här ska vi tillbringa de tre följande dygnen med att uppleva den afrikanska bushen. Vår lodge ingår i Sabi Sand, ett av de mest kända privata viltreservaten i världen. Reservatet gränsar till Kruger Park och har inga stängslen mot parken så det ingår i ett ekosystem lika stort som Belgien.

Här får vi uppleva den afrikanska bushens djur- och naturliv. Vi bor i moderna små hus med alla bekvämligheter. Vi intar lunch vid ankomst och vid 16-tiden åker vi ut på vår första safari. Vi åker i öppna Range Rovers och har ett ca 4000 hektar stort område att röra oss på. Det är nu vi har möjlighet att få se "the Big Five" (de fem stora) - elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard - på nära håll. Givetvis får vi se en massa andra trevliga djur som hör bushen till.

Efter den första safarin kommer vi tillbaka till lodgen för att äta kvällssupé under bar himmel, om vädret tillåter. Det är en fantastisk stämning att sitta ute och äta av den goda maten och höra nattens ljud runt om oss. Kanske har vi en stjärnklar himmel som tak. Efter middagen kryper vi ned i våra mjuka sängar efter en lång dag med otroliga upplevelser.
F, L, M

12) Torsdag 4/11

Efter väckning kl 05.00 dricker vi morgonkaffe med skorpor och beger oss på vår första morgonsafari. Vi är tidigt ute för då har man bäst chans att få se djuren gå till vattenhålen för att dricka. Det är svalt i luften och morgonsolen börjar värma så småningom. Efter morgonsafarin så återvänder vi till lodgen och får inta en god frukost. De som vill har möjlighet att efter frukosten gå på en timmes bushwalk med en av rangerna som visar och berättar om de små fem. Efter promenaden kan man simma vid poolerna eller bara ta det lugnt och se ut mot savannen framför lodgen..

Kl 14.00 serveras lunch och kl 16.00 åker vi iväg på vår andra kvällssafari. Efter safarin intar vi vår kvällssupé på lodgen.
F,L,M

13) Fredag 5/11

Idag får vi ännu njuta en hel dag av vad Elephant Plains lodge har att erbjuda med två safarin och frukost, lunch och middag.F,L,M

14) Lördag 6/11

Väckning igen kl 05.00 och iväg på vår tredje och sista morgonsafari. Efter safarin äter vi frukost och packar våra väskor. Vi åker buss till Johannesburg, resan tar ca 7 timmar. Under färden får vi uppleva det varierande sydafrikanska landskapet. På vägen äter vi lunch och tar en kaffepaus.

Vi flyger från Johannesburg med Qatar Airways kl. 20.35 till Doha och därifrån vidare till Helsingfors.
F, L, middag på planet.

15) Söndag 7/11

Vi landar i Doha kl 06.30 och vårt flyg vidare till Helsingfors avgår 08.45. Vi landar i Helsingfors 13.55 med en massa fina minnen i kappsäcken.

Pris

4.280 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avfärd.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

 • Reguljärflyg med Qatar Airways, Helsingfors - Sydafrika turretur 
 • Reguljärflyg Kapstaden-Nelspruit och privatflyg Nelspruit-Elephant Plains
 • Busstransfer Elephant Plains-Johannesburg. 
 • Del i dubbelrum på the Hyde hotell.
 • Flygplatstransfer på resmålen. Frukost alla dagar. 
 • Fyra luncher och tre middagar inkluderat måltidsdrycker (vin, öl eller läskedrycker) i Kapstaden. Helpension i tre dygn på Elephant Plains inkluderat måltidsdrycker (vin, öl eller läskedrycker) 
 • Rundturer och utflykter enligt programmet.
 • Finlandssvensk reseledares tjänster i Sydafrika.

I priset ingår ej:

 • Enkelrum (finns till specialpris, tillägg 380 €)
 • Dricks
 • Försäkringar.

VACCINATIONER: Kontrollera att polio och stelkramp är i kraft. Havrix- eller Twinrixvaccin mot hepatit. Malariakur före resan om man vill, inte nödvändigt. Mer information finns på www.rokote.fi

Giltigt pass behövs, ska vara i kraft 30 dagar efter resan och ha två tomma sidor.

Ta reseförsäkring.

Priset baserat på valutakurser 15.03.2021. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Sista anmälningsdag 5.09.2021