Gold Double-kupé ombord på tåget.

FULLBOKAD: Rovos Rail tågresa från Namibia till Sydafrika ombord på Dune Express

till

3.500 kilometer med Dune Express

Upplev Walvis Bay, Etosha National Park, Windhoek, Sossusvlei, Keetmanshoop och Garas Park, Lüderitz och Kolmanskop, Fish River Canyon, Upington, Kimberley och Pretoria.

Resan arrangeras i samarbete med Rovos Rail Club, läs mer om Dune Express på Shongololo.com

Resefakta: 

1) Onsdag 15/11

Samling vid Helsingfors-Vanda Flygfält kl 14.00 för att ta Qatars flyg till Doha kl 16.00 och sedan vidare till Windhoek kl 01.50.

Måltider ombord på planet. Möjlighet till business-klass flyg. 

2) Torsdag 16/11 – Namibia

Ankomst till Windhoek kl 09.50. Vi har transfer till Swakopmund som tar ca 4 timmar och sedan checkar vi in på vårt hotell.

Eftermiddagen ledig tid, gemensam middag på kvällen.

3) Fredag 17/11 – Walvis Bay

Efter frukost åker vi buss till Walvis Bay Station där vårt tåg, Shongololo Express, väntar på oss. Klockan tio på förmiddagen stiger vi ombord och vi blir tilldelade den kupé som blir vårt hem under de kommande 11 nätterna. 

I kupén finns allt som behövs för att färdas bekvämt; en dubbelsäng eller två separata sängar, ett litet skåp med hyllor och hängare, luftkonditionering, kassafack, badrum med dusch, toalett och handfat.

Tåget lämnar Walvis Bay 11.00 och vi träffas i loungevagnen eller observationsvagnen för en första introduktion till tåget och resan. Vi åker nu genom Namiböknen i riktning mot Otavi. Namiböknen sträcker sig drygt 2000 kilometer längs Atlantens kuster i Angola, Namibia och Sydafrika. Namnet namib betyder utsträckt land och denna öken är sannolikt världens äldsta med sina 55-80 miljoner år på nacken. 

De allra flesta måltiderna under resan serveras i restaurangvagnen. Det är här vi äter lunch idag och senare på kvällen serveras en trerätters middag. Passande viner och annan dryck ingår i resans pris. På eftermiddagen serveras det dessutom te och kaka i observationsvagnen.

4) Lördag 18/11 – Etosha National Park

På morgonen efter frukost lämnar vi tåget. Vi kommer idag bege oss till Namibias främsta nationalpark, Etosha, och för att kunna njuta till fullo av vistelsen bor vi denna natt i en lodge inne i nationalparken. Vi tar med oss vad vi behöver för en övernattning iväg från tåget. Merparten av ditt bagage lämnar du kvar på tåget. 

Vid ankomst till vår lodge äter vi lunch. På eftermiddagen blir det dags för resans första safari, en game drive i cirka tre timmar. Etosha Nationalpark med sina cirka 23 000 kvadratkilometer, mer än dubbelt så stort som Nylands län, är en del av Kalahari. Namnet Etosha betyder "stor vit plats" och det med tanke på att området är en del av Kalaharis stora låglandsområde. Under torrperioden torkar Etosha Pan, den grunda sjön, ut och den karaktäristiska vita leran framträder då.

Om det kommer ovanligt mycket regn under regnperioden kan Etosha Pan fyllas med vatten och bilda en grund sjö med cirka 10 centimeter djupt vatten. Då blir det en utmärkt plats för flamingor och pelikaner att vistas på.

Hela eftermiddagen ägnar vi åt safari. Vi spanar efter vilda djur, stora som små. Här finns bland mycket annat elefant, giraff, lejon, schakal, gepard, vårtsvin, noshörning, många olika antiloparter och ett rikt fågelliv. Leopard finns också här, men den är skygg och kamouflerar sig väl, så den är svår att få syn på. 

I Etosha kommer vi att bo på den mycket trevliga Mokuti Lodge. Efter middagen rekommenderas att gå ner till vattenhålet som är beläget precis vid lodgen. Efter mörkrets inbrott är vattenhålet upplyst och det är en alldeles speciell känsla att sitta tyst och studera djuren som kommer för att dricka. Det är inte ovanligt att se noshörning, zebra och olika antiloparter samsas vid vattenhålet. Men de brukar försvinna ganska snabbt om vi har turen att några törstiga lejon närmar sig.

5) Söndag 19/11 – Etosha National Park 

Efter tidig frukost åker vi ut på morgonsafari klockan 7 på morgonen. Djuren är som mest aktiva morgon och eftermiddag. Vi är återigen uppdelade på cirka 6-7 personer per bil. Etosha nationalpark är ett av södra Afrikas finaste och viktigaste viltreservat. Etosha blev nationalpark redan 1907 och här finns över 110 däggdjursarter, drygt 300 fågelarter samt ett hundratal reptilarter.

Etoshas berömmelse kommer delvis av att det är den enda platsen i Namibia där du kan förvänta dig att se väldigt många djur samtidigt, ungefär som man skulle förvänta sig att se djur i Krugerparken eller Serengeti. Zebror och springbock ses ofta längs den ändlösa horisonten, medan de många vattenhålen lockar till sig den utrotningshotade svarta noshörningen, lejon, elefant och flera olika antiloparter, där springbock är en av de vanligaste. I Etosha har vi stora chanser att se lejon men också rovdjur som hyena och schakal. Har vi riktig tur kan vi även se leopard, gepard och ökenlo.

Efter morgonens game drive åker vi tillbaka till lodgen för en tidig lunch innan vi åker tillbaka till tåget för vidare färd mot landets huvudstad, Windhoek. Under färd njuter vi återigen av en god middag i restaurangvagnen.

6) Måndag 20/11 – Windhoek

Efter frukost byter vi återigen fordon och gör en stadsrundtur med buss i Windhoek. Windhoek är huvudstad och största stad i Namibia, belägen mitt i landet på cirka 1 700 meters höjd och omgiven av bergen Auas och Eros. Staden har ungefär 400 000 invånare, en liten huvudstad jämförelsevis, men så är också Namibia jordens näst mest glesbefolkade land. Trots en stor befolkningsökning de senaste åren är de centrala delarna av Windhoek rena och prydliga. Centrum kännetecknas av byggnader i tysk stil, en varaktig påminnelse om Namibias tidiga koloniala historia, blandat med mer moderna byggnader. 

Namibia blev en självständig stat så sent som 1990 efter det att först Tyskland (1884-1915), och sedan Sydafrika ockuperat landet. Under den tyska kolonialperioden hette landet Tyska Sydvästafrika. Det tyska styret upphörde efter första världskriget när Sydafrika fick ett mandat att styra landet. De sydafrikanska apartheidlagarna implementerades även i Sydvästafrika, som landet hette under den perioden, och trots omvärldens protester dröjde det ända till 1990 innan Namibia blev en självständig stat. 

På vår stadsrundtur gör vi ett stopp vid Independence Memorial Museum för att få en inblick i kampen mot rasism och för landets självständighet. På Trans-Namib Transport Museum får vi lära oss allt om Namibias transporthistoria och då i synnerhet om tågets historia. Under färden ser vi också Windhoeks främsta landmärke, den evangelisk-lutherska kyrkan. 

På eftermiddagen kliver vi återigen ombord på tåget för att fortsätta färden söderut i riktning mot Mariental.

7) Tisdag 21/11 – Sossusvlei

Efter frukost är det återigen dags att lämna tåget för en övernattning på en lodge och denna gång är målet Sossusvlei. 

Vi åker en väldigt vacker bussresa i närmare fyra timmar mot Namiböknen och Sossusvlei, sinnebilden av hur en öken ska se ut. Här är sanden röd, luften dallrar och tystnaden total. Sanddynerna är några av världens högsta, upp till 400 meter, och sanden skiftar färg beroende på hur solen står under dagen.

Namiböknen är världens äldsta öken som har funnits i minst 55 miljoner år. Den ligger mellan en högplatå i öster och Atlantkusten i väster och sträcker sig från Angola i norr till Sydafrika i söder. Denna extremt torra ekoregion består av sanddyner, ödeslätter och klippiga berg.

Passa på att insupa den speciella atmosfären i den väldiga öknen. Vår lodge är belägen precis vid Namib Naukluft nationalpark. Vi äter lunch på lodgen vid ankomst. Under eftermiddagen finns egen tid att njuta av lodgens pool och/eller gå på en promenad för att njuta av skymningen över öknen innan det är dags för middag.

8) Onsdag 22/11 – Sossusvlei och Namib-Naukluft Park

På morgonen en kortare transfer till områdets främsta sanddyner. När solen går upp är vi på plats för att klättra upp på sanddynerna. Den bästa tiden att besöka sanddynerna är vid soluppgång och solnedgång. Solens strålar reflekterar färgerna som ständigt förändras, vilket möjliggör underbara fotomöjligheter. De som vill kan gå uppför en av sanddynerna, Dune 45, en ansträngande promenad men mödan värd. Vi tar oss även till Dead vlei, en uttorkad saltsjö vars vita kristaller skapar en väldigt vacker kontrast till sanddynerna och de svarta ensliga träd som står där. Träden är upp till 900 år gamla och helt uttorkade, men står kvar på grund av det torra klimatet. 

Trots de hårda ökenförhållandena i området, kan man hitta ett brett utbud av både växter och djur som har anpassat sig för att överleva i det här stora och oförsonliga landskapet. Vi kan förvänta oss att här se bland annat oryx, springbok och zebra. 

Vi åker också till Sesriem Canyon, en ravin som Tsauchabfloden skapat under miljontals år. Ravinen är cirka en kilometer lång och 30 meter djup. Ravinen har med åren blivit en av Namibias främsta turistattraktioner. 

Vi åker tillbaka till lodgen för att äta lunch innan vi sedan åker en annan väg tillbaka till tåget. Denna gång åker vi genom Great Escarpment för att komma tillbaka till tåget som väntar på oss i Mariental.

9) Torsdag 23/11 – Keetmanshoop med Garas Park

Efter frukost kliver vi av tåget i Keetmanshoop och besöker Garas Park här. Här finns närmare 300 Aloe dichtoma, en art i aloesläktet inom familjen afodillväxter. De förhistoriska träden är stambildande och har en tät och rund krona. Den upprätta stammen kan bli nio meter hög och är minst sagt fotogeniska. 

Redan på förmiddagen är vi tillbaka på tåget och resten av dagen färdas vi till södra Namibia. Vi äter våra måltider på tåget och det blir tid för vår färdledare att föreläsa om något intressant ämne under färd.

10) Fredag 24/11 – Luderitz och Kolmanskop

Frukost på tåget innan vi återigen lämnar järnvägen och färdas ca 60 minuter med buss till Kolmanskop. Den tidigare livliga diamantstaden är nu övergiven och för en ständig kamp mot sanddynerna i Namiböknen. Diamanter kan vara för evigt, men detsamma kan inte alltid sägas om de gruvstäder som bildas kring fyndigheterna. Kolmanskop var en sådan stad. Här byggdes magnifika bostadshus för de nyrika och som mest bodde här ungefär 300 tyskar och 800 lokala gruvarbetare. Så snart diamantfyndigheter blev uttömda började dock stadsborna att flytta, sanddynerna började ta över och Kolmanskop blev en spökstad. Det är en fantastisk syn som möter oss bland sanddynerna. Här står många välbevarade hus i klara färger och invändigt möter oss vackert tapetserade rum, intakta trappor och möbler som var för stora att ta med när staden övergavs.

Vi fortsätter ut till kusten och den gamla tyska kolonistaden Lüderitz. Det var här som de första tyskarna grundade en handelsstation 1883 och lade grunden till Tyska sydvästafrika.

Lüderitz är en lite udda stad där den ligger i en av de bästa naturliga hamnarna men på den minst gästvänliga kusten i Afrika. Tyvärr för staden har hamnen en botten av sten och det grunda djupet har inneburit att moderna fartyg istället har sökt sig längre norrut till Walvis Bay. 1909 upptäcktes diamanter i närheten och den tidigare lilla handelsplatsen fick då plötsligt ett uppsving av välstånd. Stadens charm ligger nu i att väldigt lite har förändrats sedan början av 1900-talet. Här finns många historiska byggnader, som Deutsche Afrika banken, järnvägsstationen, det gamla postkontoret och Felsenkirche. Vi äter lunch i Lüderitz. 

Även idag kan vi vara hoppfulla om att få se lite av Namibias djurliv. Förhoppningsvis kommer vi att se såväl sälar, pingviner som flamingos. Med lite tur kanske även delfin och till och med val. På väg till och från Lüderitz kanske vi även kan få syn på vildhästar i öknen.  

Åter till tåget vid 18-tiden och middag under färd på väg mot Holoog.

11) Lördag 25/11 – Fish River Canyon

Tidig frukost. Vi lämnar tåget redan vid 8-tiden och åker cirka 60 minuter till Fish River Canyon som är den näst största ravinen i världen efter Grand Canyon. De ståtliga klipporna och de djupa ravinerna har bildats genom vattenerosion och rörelser i jordskorpan för över 500 miljoner år sedan. Idag är Fish River Canyon ca 160 km lång, 27 km bred och nästan 550 meter djup. Det är ett vackert oändliga landskap att uppleva och det är hisnande att stå vid kanten och titta ned på floden Fish som flyter långt där nere.  

Vid botten av Fish River Canyon finns flera varma källor som bildar vattensamlingar och som i sin tur lockar många typer av vattenfåglar. Den mest utmärkande av alla däggdjur är Klipspringer, en liten antilop, vars hovar gör det möjligt att hoppa från klippa till klippa och därmed undvika rovdjur. Andra däggdjur som lever här inkluderar bergszebra, kudu, steenbok, gemsbok samt rovdjur som leopard, schakal och hyena.

Vi är tillbaka på tåget vid tolvtiden och nu påbörjar vi gränsformaliteterna då vi åker över gränsen till Sydafrika. Lunch och middag serveras ombord.​

12) Söndag 26/11 – Upington, Orange River

Orangeflodens källa ligger på 3 000 meters höjd i det lilla bergslandet Lesotho. Istället för att rinna österut knappt 200 km till Indiska oceanen rinner Orangefloden 2 200 km västerut till Atlanten. Nästan alla resenärer som åker mellan Namibia och Sydafrika korsar Orangefloden som är en av södra Afrikas största floder. Den är också känd som ”diamantfloden” där de värdefulla stenarna bildas djupt ned i jordskorpan och förs upp till ytan genom jordens tektoniska aktivitet. 

Vi kliver av tåget i Upington och går en gemensam promenad genom staden samt längs Orangefloden. Innan vi återvänder till tåget får vi ett smakprov av lokalt vin och brandy.

13) Måndag 27/11 – Diamantstaden Kimberley

Efter frukost ska vi utforska Kimberley, världens mest kända diamantstad. Det var här man först upptäckte den eftertraktade diamanten och ledde till att staden etablerades här 1871. 

Kimberley består egentligen av de tre sammanvuxna orterna Kimberley, Galeshewe och Roodepan, och har en befolkning på cirka 250 000 personer. Efter att man hittade två stora diamanter här 1871 blev det en rush utan dess like. Fem år senare var det 20 000 diamantgrävare här och 4 000 diamanthandlare. 

Staden har kallats världens diamanthuvudstad, och har än i dag en betydande diamantproduktion och -förädling. Vi ser både Diamantmuseet och det stora hålet. Lunch äter vi i Kimberley. 

Sen eftermiddag är vi tillbaka på tåget och fortsätter färden mot resans slutdestination, Pretoria.

14) Tisdag 28/11 – Pretoria

Resans sista tågresa tar oss genom de berömda guldfälten i Witwatersrand. Witwatersrand är en 56 kilometer lång brant. Känt för att vara det bästa området i Sydafrika för guldutvinning. Här flyter flera olika floder fram, bland annat Orange River och Limpopo River. 

Vi äter lunch under färd innan vi kommer fram till Pretoria vid femtiden på eftermiddagen. Rovos Rail Station, den privata järnvägsstation är platsen dit vi anländer. För en tågfantast är stationen i sig en upplevelse med sin klassiska lounge och ett ständigt växande tågmuseum. 

Vi checkar in på vårt hotell i Johannesburg och äter en gemensam avskedsmiddag.

15) Onsdag 29/11 – Soweto och hemfärd

Förmiddagen tillbringar vi i stadsdelen Soweto med drygt en miljon invånare och vars bebyggelse till stor del fortfarande består av skjul. Men här finns också medelklassområden och lyxvillor omgivna av trädgårdar. Vi kommer se Afrikas största sjukhus och den enda gatan i Afrika där två Nobelpristagare har bott, Desmond Tutu och Nelson Mandela. Vi besöker också Hector Pieterson Memorial & Museum. Hector var den första, unga elev av många som tragiskt dödades under Sowetoupproret 1976. Bilden av hur han bärs fram i en kompis armar efter att ha blivit skjuten har blivit legendarisk. 

På kvällen börjar vi vår hemfärd via Doha till Helsingfors

16) Torsdag 30/11 – Helsingfors

Vi anländer kl 06.55 till Doha och flyger vidare kl 08.00 till Helsingfors dit vi anländer kl. 14.15.

Pris

Priset på resan:

I ekonomi-klass flyg:

 • 8.980 € per person i delad Guld-klass.

I business-klass flyg:

 • pris på begäran.

I priset ingår:

 • flyg till Windhoek och från Johannesburg
 • all mat och alla drycker ombord
 • alla utflykter
 • en natt på hotell i Swakopmund
 • en natt på en lodge i Etosha national park
 • en natt på lodge belägen vid Namib Naukluft
 • en natt på hotel i Johannesburg
 • alla transfer.

I priset ingår inte:

 • försäkringar
 • dricks till behöriga 100 €.