Göta Kanals guldkorn

till

Unna dig en kryssning på en historisk kanalbåt!

Njut av utsökt mat och dryck, och få gott om tid att umgås. I sakta mak passerar vi vackra landskap, idylliska små städer och stannar till för guidade utflykter.

Boka senast 29.04.2024!

Resefakta:

1) Torsdagen 13 juni

Helsingfors – Göteborg. Vi flyger med Finnair från Helsingfors kl. 10.55 och landar i Göteborg kl 11.55. Vi tar flygbussen till centrum och vårt centralt belägna hotell. Resten av dagen ledig för att upptäcka Göteborg på egen hand.

2) Fredag 14 juni

Frukost och avfärd från hotellet kl 09.00 med buss till Mariestad. När du kliver ombord på M/S Wilhelm Tham känner du att du befinner dig på en historisk plats. Standarden ombord är visserligen gammaldags, men nostalgisk och välbevarad. Vår kryssning med M/S Wilhelm Tham börjar kl 11.30 i sjöstaden Mariestad vid Vänern. Gamla Stan i Mariestad är en av Sveriges vackraste och bäst bevarade trästäder. Den mäktiga domkyrkans höga torn syns både till sjöss och till lands.
Vår färd går mot Vänern som är Sveriges största sjö, belägen 44 meter över havet. Den är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland.

Vid Sjötorp börjar Göta kanal och vi går in i den första av kanalens 58 små slussar. Det här systemet har totalt åtta slussar och här finns även en välbevarad varvsmiljö. Vi passerar en serie av fyra olika slussystem i mycket vackra omgivningar. År 1822 invigdes västgötadelen av Göta kanal vid Hajstorp. Här finns Kanalingenjörens villa och den gamla smedjan. Passa på att följa med båtens kryssningsvärd på en guidad promenad längs med slussarna.

Vi lägger till för natten i Vassbacken kl 22.15.

Frukost, Tvårätters lunch, Tre rätters middag.

3) Lördag 15 juni

Vi avgår från Vassbacken kl 06.45 och kommer lite senare till Bergkanalen som grävdes 1930-33 för att räta ut en skarp kurva i kanalen. Vi når strax den en grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelisk. Vid Tåtorp finns en av Göta kanals två bevarade handmanövrerade slussar. Vi fortsätter vår färd till den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) som fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del. Vi styr genom två av kanalens smalaste passager – trädbeklädda och omgivna av näckrosfyllda småsjöar.

Vi kommer vid 10-tiden till Forsvik sluss, här finns kanalens äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. När vi sedan lämnar slussen bär det nedåt!

I Forsvik finns en av landets mest intressanta bruksmiljöer. I sexhundra år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl här. I den vackra och unika miljön finns historiska byggnader för klensmedja, metallgjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Spännande utställningar berättar om metallhantverk, teknik och livet i ett brukssamhälle. Här får vi uppleva en intressant guidad tur. Om vi har tur finns hjulångaren Eric Nordevall II i hamnen. Det är en fullskalekopia av hjulångaren Eric Nordevall, som var ett av Sveriges första maskindrivna fartyg. Hjulångaren byggdes 1836, men 20 år senare sjönk den i Vättern och återupptäcktes 1980 på 45 meters djup. Eric Nordevall II sjösattes 2009 och gjorde sin jungfruresa 2011.

Innan vi går ut på Vättern, passerar vi Karlsborg. Från båten ser vi taket på fästningen, som byggdes mellan åren 1819 och 1909. Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten.

På eftermiddagen kommer vi till Motala. Motala ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han år 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga. Här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor. Vi besöker Motala Motormuseum, som har en omfattande samling av såväl bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer som radioapparater, leksaker, vardagsföremål, kuriosa, med mera. Det finns även möjlighet att på egen hand promenera till Baltzar von Platens grav, cirka 1 kilometer längs vänster sida av kanalen.

På kvällen anländer vi till slusstrappan i Borenshult, som är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Här kan man ibland höra näktergalen sjunga.

Kl 20.00 på kvällen lägger vi till för natten i det idylliska kanalsamhället Borensberg. Här finns det en handmanövrerad sluss.

Frukostbuffé, Två rätters lunch, Tre rätters middag.

4) Söndag 16 juni

Vi avgår kl 05.00 från Borensberg och efter slussen ser vi det välkända Göta Hotell (byggt 1908) och strax därefter ett lusthus i den så kallade Västanåkröken (även kallad för styrmans fasa). Vi passerar den andra akvedukten på vår resa, Ljungsbeo. Den här byggdes 1970.

Vid 9-tiden börjar vi färden 40 m nedåt i Bergs slussystem (15 slussar) mot sjön Roxen.

Tillsammans med båtens kryssningsvärd promenerar vi till Vreta klosterruin och kyrkan (ca 3 km). Alternativt kan man promenera på egen hand längs kanalen eller passa på att ta ett dopp i Roxen.

Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena. Den bevarade kyrkan är en av vårt lands mest intressanta med många vackra medeltida klenoder. Idag fungerar den som församlingskyrka och är därför inte alltid öppen för visning.

Vi kommer till Carl Johans slusstrappa är med sina sju sammankopplade slussar kanalens längsta. Slusstrappan sänker båten 18,8 meter mellan Bergs gästhamn och sjön Roxen som är belägen 33 meter över havet.

Kl 13.30  I Norsholm korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö och här slutar vår kryssning med M/S Wilhelm Tham.

Vi checkar ut från fartyget och åker med buss till Stockholm. Vi tar flygbussen till Bromma och därifrån flyger vi med Finnair kl 19.35 till Helsingfors och landar kl 21.45 på Helsingfors-Vanda flygfält.

Frukostbuffé, Två rätters lunch.

Pris

 • 1690 € i C-kategori hytt på huvuddäck
 • 1990 € i B-kategori hytt på mellandäck
 • 2590 € i A-kategori hytt på bryggdäck

Pris från Åland

 • 1580 € i C-kategori hytt på huvuddäck
 • 1880 € i B-kategori hytt på mellandäck
 • 2380 € i A-kategori hytt på bryggdäck

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresan.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

 • Flyg i turistklass med Finnair från Helsingfors till Göteborg och tillbaks från Stockholm.
 • Inkvartering en natt på centralt beläget hotell i Göteborg
 •  Inkvartering ombord på M/S Wilhelm Tham i vald hyttkategori hytter med hög och låg säng på huvuddäck i två nätter i C-klass, B-hytterna ligger på mellandäck och A-hytterna på brygg däck. På huvuddäcket finns tre toaletter och tre duschar. Hytterna saknar privat toalett och dusch men de gemensamma duscharna och toaletterna är i anslutningen till hytterna och städas flera gånger om dagen.
 • Utfärder och måltider enligt programmet (3 frukostar, 3 luncher och två middagar)
 • Transfer, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
 • Finlandssvensk reseledare.
 • Kryssningsvärd.

I priset ingår ej:

 • Tillägg för enkelrum och hytt 480 €
 • Måltidsdrycker
 • Försäkring.

Priset är baserat på valutakurser 18.8.2023. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.
Sista anmälningsdagen är 13 april 2024.