Kambodja 

till

Kambodja – landet med en gammal och rik kultur och ett gästvänligt och ödmjukt folk

Detta är ett resmål som verkligen berör, då tiden tycks ha stått stilla där. Invånarna är varma, vänliga och genuina. Detta ger möjligheter till djupa, meningsfulla upplevelser. Man har nyligen upptäckt att Angkor Wat-området med omnejd antagligen varit det största befolkade tätortsområdet i världen för ca 1000 år sedan, med över en miljon människor. Det dröjde 800 år innan samma antal invånare uppnåddes i London.

Resefakta:

1) Fredag 24 januari

Helsingfors–Bangkok–Siem Reap. Vi flyger från Helsingfors med Finnairs flyg AY 143 kl. 00.45 och anländer till Bangkok kl. 15.40. Vårt flyg vidare med Bangkok Airways avgår kl. 17.35 och vi anländer till Siem Reap kl. 18.40. Transfer till hotellet Somadevi Angkor Resort & Spa.
Flygplansmåltider.

2) Lördag 25 januari

Idag ägnar vi hela dagen åt Kambodjas största mästerverk Angkor Wat, som självklart står på Unescos världsarvslista. Vi åker med motorcykelvagn (s.k. Remork). Detta tempelkomplex byggdes då Erik Segersäll var kung i Sverige (år 970–995). De unika byggnadsverken sträcker sig över ett område på 300 kvadratkilometer och har förbindelser hela vägen in i östra Thailand. Vi kommer att besöka huvudtemplet Angkor Wat samt Angkor Thom som var khmerernas gamla huvudstad.
Lunch under dagen. F, L

3) Söndag 26 januari

Efter frukosten fortsätter vi att utforska Angkor Wat. Vi åker till Banteay Srei-templet som ligger ca 25 km nordöst från huvudgruppen av tempel. Detta tempel är dedikerat till hinduernas gud Shiva. Templet är byggt av röd sandsten och kallas ofta för juvelen bland khmerernas konst. Vi besöker även Mr. Akria´s Landmine museum. Eftermiddagen är fri och på kvällen äter vi gemensam middag och besöker Phare Ponleu Selpak cirkus.
F, L, M

4) Måndag 27 januari

Idag är vårt mål Tonle Sap-sjön, där vi kommer att uppleva de flytande byarna. Sjön är normalt 2500 kvadratkilometer stor, men under regnperioden blir den 3–4 gånger så stor, vattennivån stiger med 7,5 meter! Efter turen på sjön deltar vi i en matlagningsklass och lära oss laga lokala delikatesser.
F, L

5) Tisdag 28 januari

Idag lämnar vi Siem Reap efter frukosten och påbörjar vår färd mot Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Vi stannar för att se den angkorianska bron Spean Pratos, byggd på 1200-talet. Lunch äter vi vid ett sidenväveri, Santuk Silk. Sent på eftermiddagen anländer vi till Phnom Penh och tar in på Frangipani Royal Palace-hotell
Gemensam middag på kvällen.
F, L, M

6) Onsdag 29 januari

Idag ska vi under stadsrundturen besöka kungapalatset och Silverpagoden. Vi besöker även ”Killing Fields” och Tuol Sleng-museet, som under Pol Pot blev omvandlat från skola till beryktat fängelse. Dagens program visar på ett gripande sätt Kambodjas tragiska tid under Pol Pots och Röda khmerernas regim.

Efter lunch väntar mer jordnära upplevelser då vi besöker de lokala marknaderna i Phnom Penh. Vi besöker den största färskvarumarknaden och naturligtvis den kända Ryska marknaden, där souvenirer, kopior av kända märken och lokalt hantverk blandas om vartannat. Lunch äter vi på restaurangskolan Pour Sourire d ́Enfant.
F, L

7) Torsdag 30 januari

Efter frukosten tar vi en båttur via Tonle Sap- och Mekong-floden till Koh Dach-ön, med bybesök och lokalt hantverk på programmet. Tillbaka till Phnom Penh åker vi färja över Chaktomofloden.

På kvällen gemensam middag på den berömda Foreign Correspondent Club Cambodia, varifrån alla journalister rapporterade hem om vad som hände under Vietnamkriget.
F, L, M

8) Fredag 31 januari

Ledig dag för egna strövtåg i Phnom Penh. Gemensam middag.
F, M

9) Lördag 01 februari

På morgonen lämnar vi huvudstaden och beger oss söderut. Vi tar sikte på landets populäraste badort Sihanoukville. Längs vår färdväg denna dag passerar vi det typiska kambodjanska vardagslivet, enklare hus, oxdragna fordon, vattenbufflar och hundratals och åter hundratals risfält. På vår resa genom vackra landskap ser vi även grönskande regnskog, bergstoppar och dammar med färggranna lotusblommor. Lunch under färden.

På kvällen anländer vi till Sihanoukville och checkar in på vårt hotel Venice Resort. Här stannar vi sex nätter. På kvällen gemensam middag.
F, L, M

10) Söndag 02 februari

Idag är det en ledig dag för sol och bad och på kvällen gemensam middag.
F, M

11) Måndag 03 februari

Efter frukosten besöker vi den lokala marknaden. Middag.
F, M

12-14) Tisdag-torsdag 04-06 februari

Frukost och middag och på dagen tid att utforska badstränderna och poolerna. Tillsammans med reseledaren kommer vi att göra några turer i närområdet enligt önskemål, bl.a. kommer vi att åka till Ream National Park och där göra en båttur.
F, M.

15) Fredag 07 februari

Efter frukosten checkar vi ut och beger oss till Phnom Penhs flygfält. Vårt flyg till Bangkok avgår kl. 19.25 och vi landar kl. 20.40. Finnairs flyg från Bangkok avgår kl. 23.05.
F, L, flygplansmåltider

16) Lördag 08 februari

Vårt flyg landar på Helsingfors-Vanda flygfält kl. 05.20.

Pris

3 680 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresan.  

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med Finnair (möjlighet till businessklass) och Bangkok Airways.
  • Övernattning på goda mellanklasshotell.
  • Alla utflykter, inträden och mat enligt programmet (14 frukostar, 8 luncher, 9 middagar) samt skatter och portieravgifter och visumavgift. 
  • Lokal engelsktalande guide.
  • Finlandssvensk reseledare.

I priset ingår ej:

  • Drycker och försäkring.
  • Tillägg för enkelrum, pris fås på begäran.
  • Dricks för lokalguider och chaufförer. Reseledaren samlar in 50 € per person.

VACCINATIONER: Kontrollera att polio och stelkramp är i kraft. Havrix- eller Twinrixvaccin mot hepatit. Mera information finns på www.rokote.fi.

Priset är baserat på valutakurser 5.6.2019. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.
Sista anmälningsdag är 23 november 2019.

OBS! Passet måste vara i kraft sex månader efter hemkomsten.