Hurtigruten

till

Världens vackraste sjöresa

Minst en gång i en nordbos liv borde alla ha möjlighet att få åka längs den norska kusten. Varje dag året runt lämnar ett Hurtigruten fartyg Kirkenes och sätter kurs söderut mot Bergen. Vi får uppleva många hamnar, tusentals öar och en makalös natur. Skär och holmar bildar en naturlig vågbrytare ut mot Atlanten och bara under korta sträckor behöver vi segla över öppet hav.

Resan innehåller bland annat möjligheten att besöka Europas nordligaste punkt Nordkap och en kväll i Tromsø där man till exempel kan få uppleva en midnattskonsert i Ishavskatedralen. Långa innehållsrika dagar med god mat och nya kunskaper och vänner. En resa med överväldigande upplevelser. Omväxlande och storslagen natur med fjordar, fjäll, öppet hav och skyddade vikar. En resa för livet!

Resefakta

1) Torsdag 5/8

Helsingfors - Ivalo. Vi träffas på Helsingfors-Vanda flygfällt kl 5.45-6.00 för att ta Finnairs flyg till Ivalo kl 7.00. Ankomst till Ivalo kl 8.35 och transport till hotell Ivalo med buss för att äta morgonmål.

Vi fortsätter sedan till Enare för att bekanta oss med SIDA-museet som är en guide till den samiska kulturen och Lapplands natur. Man kan äta lunch eller dricka kaffe i deras restaurang. Vi åker efter besöket tillbaks till Ivalo och checkar in på vårt hotell.

På kvällen gemensam middag på hotellet.

2) Fredag 6/8

Efter en tidig frukost checkar vi ut och fortsätter vår färd med buss till Kirkenes. Sträckan är ca 250 km och vi tar en kaffepaus på vägen. Vi får uppleva det nordligaste Finland som vackrast.

Vi kommer mitt på dagen till Kirkenes och bordar vårt fartyg M/S Richard With (fartyget är helrenoverat 2018 och alla hytter och utrymmen ombord är förnyade) som avgår kl. 12.30. Efter att vi checkat in i våra hytter så intar vi en lunch ombord.

Hytterna är utsides, dubbelhytter med båda bäddarna nere. Vi har helpension ombord alla dagar, frukost och lunch serveras som buffé medan middagen är en trerätters måltid. Maten är inspirerad av lokala råvaror från de jordbruksområden och fiskevatten vi seglar förbi.

På väg söderut från Kirkenes glider fartyget tätt intill kusten medan det besöker de små bosättningarna Vadsø Båtsfjord och Berlevåg. För dessa bosättningar har fartygen har tjänat som transportlänk i över 100 år.

3) Lördag 7/8

På förmiddagen kommer vi till Hammerfest – världens nordligaste stad, och den första staden i Europa som fick elektrisk gatubelysning. Färden fortsätter till Tromsø där du bland annat har möjligheten att njuta av midnattskonserten i Ishavskatedralen.

4) Söndag 8/8

Naturupplevelserna står i kö den här dagen. Vi anlöper Harstad vid frukosttid, sen bär det iväg på Vågsfjorden mot Vesterålen och Lofoten. Den smala och grunda Risöyrenna och Stokmarknes med Hurtigrutenmuséet. Snart kommer resans höjdpunkt för många, vi försöker ta en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden. Bergsidorna är så tätt inpå oss att vi nästan kan beröra dem.

Dagen avslutas med insegling till Solvær. Vi korsar Vestfjoden och anlöper Bodø efter midnatt.

5) Måndag 9/8

Spänningen stiger när fartyget passerar Polcirkeln, och vi seglar längs Helgelandskusten förbi de berömda fjällen "de sju systrarna", där saga smälter samman med naturens under. Titta efter Torghatten som fortfarande har ett hål efter Hestmannens pil.

6) Tisdag 10/8

Vi kommer till Trondheim tidigt på morgonen. Resan fortsätter förbi Hitra med korta besök i Kristiansund och Molde och vid midnatt lägger vi till vid kajen i Ålesund.

7) Onsdag 11/8

Under natten har vi anlöpt Torvik, Måløy och Florø. Landskapet blir allt frodigare ju närmare Bergen vi kommer. Staden är vacker där den sakta dyker upp. Det är dags att säga farväl och på återseende till fartyget, vänner, medpassagerare och besättning. Besättningen tackar för sällskapet och vi går iland med resväskan proppfull av minnen.

Vi gör en två timmars rundtur i Bergen och checkar sedan in för en natt på Scandic hotell Neptun som ligger i centrala Bergen. På kvällen gemensam middag.

8) Torsdag 12/8

Efter frukosten checkar vi ut och beger oss till flygfältet.
Vårt flyg avgår kl 11.45 och vi landar i Helsingfors kl 14.40.

Fakta och bra att veta om resan

Hytter

Nedre däck för 2 personer
Dessa bekväma utsideshytter för upp till två personer på nedre däck har separata sängar, varav en fungerar som en soffa.
Hytterna har hyttventiler och några har begränsad eller ingen utsikt. De flesta L2-hytterna har hyttventiler.
Pris per person 2 380 €

Mellandäck för 2 personer
Dessa utsides standardhytter för upp till två personer på mellandäck har TV, extra stol och separata sängar, varav en kan göras om till soffa.
Alla hytter har fönster med bra utsikt.
Pris per person 2 560 €

Övre däck för 2 personer
Nyrenoverad Arctic Superioshytt för 2 personer på övre däck. Hytterna har dubbelsäng, bra utsikt, stol och bord, samt TV.
Pris per person 2 675 €

En anmälningsavgift som är 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresa.

OBS! Sista bokningsdag 6.4.2021.

I priset ingår:

 • Inrikes flyg med Finnair från Helsingfors till Ivalo och Finnairs flyg från Bergen till Helsingfors.
 • Besök på Saame museet Siida i Enare.
 • En övernattning med del i dubbelrum på hotell Ivalo och middagsbuffé.
 • Buss Ivalo-Kirkenes.
 • Båtresa Kirkenes-Bergen inkluderat helpension.
 • Hytter
 • Rundtur i Bergen och en natt på Scandic hotell Neptun samt middag.
 • Finlandssvensk reseledare.

I priset ingår ej:

 • Drycker och försäkring.
 • Utflykter anordnade av Hurtigruten.
 • Pris för enkelrum på hotell Ivalo och enkel hytt (insides hytt) samt enkelrum på hotell Sacandic Neptun 2 760 €.

Priset är baserat på valutakurser den 11.01.21. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.