Kambodja

till

Kambodja var länge ett isolerat land som nu har börjat öppnas upp

Detta är ett resmål som verkligen berör, då tiden tycks ha stått stilla. Invånarna är varma, vänliga och genuina om än ovana och lite undrande över vilka dessa gäster är som kommer och hälsar på.  Detta ger möjligheter till djupa, genuina upplevelser. Man har nyligen upptäckt att Angkor Wat området med omnejd antagligen varit det största befolkade tätortsområdet i världen för ca 1000 år sedan.

Resefakta:

1) Torsdag 12/01

Helsingfors–Doha–Phnom Penh. Vi flyger från Helsingfors med Qatar Airways flyg QR 302 kl 16.40 och anländer till Doha 00.05 , Flygplansmåltider.

2) Fredag 13/01

Vi flyger vidare till Bangkok kl 02.25 och anländer 12.40. Vårt flyg vidare med Bangkok Airways till Siam Reap avgår kl 17.40 och vi anländer kl 18.40. Efter ankomsten har vi transfer till vårt hotell Somadevi Angkor Hotel. Välkomsttillfälle. Flygplansmåltider.

3) Lördag 14/01

Efter frukosten beger vi oss på vårt första besök till Angkor Wat. Vi börjar med att besöka Angkor och det makalösa Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer.

Vi fortsätter vår färd till Banteay Srei-templet som ligger ca 25 km nordöst från huvudgruppen av templen. Detta tempel är dedikerat till hinduernas gud Shiva. Templet är byggt av röd sandsten och kallas ofta för juvelen bland khmerernas konst. F, L, M

4) Söndag 15/01

Idag ägnar vi hela dagen åt Kambodjas största mästerverk Angkor Wat, som självklart står på Unescos världsarvslista. Vi åker med motorcykelvagn (s.k. Remork). Detta tempelkomplex byggdes då Erik Segersäll var kung i Sverige (år 970–995). De unika byggnadsverken sträcker sig över ett område på 300 kvadratkilometer och har förbindelser hela vägen in i östra Thailand. Vi kommer att besöka huvudtemplet Angkor Wat samt Angkor Thom som var khemerernas gamla huvudstad.

Lunch under dagen. På kvällen middag med cirkus konst. F, L, M

5) Måndag 16/01

Idag är vårt mål Tonle Sap-sjön, där vi kommer att uppleva de flytande byarna som finns här. Sjön är normalt 2500 kvadratkilometer, men under regnperioden blir den 3–4 gånger så stor, vattennivån stiger med 7,5 meter! Efter turen på sjön skall vi ha en matlagningsklass och lära oss laga lokala delikatesser. F, L, M

6) Tisdag 17/01

Idag lämnar vi Siem Reap efter frukosten och påbörjar vår färd mot Phnom Penh, Kambodjas huvudstad. Vi stannar för att se den angkorianska bron Spean Pratos, byggd på 1200-talet. Lunch äter vi vid ett sidenväveri, Santuk Silk. Sent på eftermiddagen anländer vi till Phnom Penh och tar in på River Home Hotel.

Kvällen fri. F, L

7) Onsdag 18/01

Idag skall vi under stadsrundturen besöka kungapalatset och Silverpagoden. Vi besöker även ”Killing Fields” och Tuol Sleng-museet, som under Pol Pot blev omvandlat från skola till beryktat fängelse. Dagens program visar på ett gripande sätt Kambodjas tragiska tid under Pol Pots och Röda khmerernas regim.

Efter lunch väntar mer jordnära upplevelser då vi besöker de lokala marknaderna i Phnom Penh. Vi besöker den största färskvarumarknaden och naturligtvis den kända Ryska marknaden, där souvenirer, kopior av kända märken och lokalt hantverk blandas om vartannat. Lunch äter vi på restaurangskolan Pour Sourire d ́Enfant. F, L

8) Torsdag 19/01

Efter frukosten tar vi en båttur via Tonle Sap- och Mekong floden till Koh Dach-ön, med bybesök och lokalt hantverk på programmet. Tillbaka till Phnom Penh åker vi färja över Chaktomofloden.

På kvällen gemensam middag på den berömda Foreign Correspondent Club Cambodia, varifrån alla journalister rapporterade hem om vad som hände under Vietnamkriget. F, L, M

9) Fredag 20/01

Fri dag för egna strövtåg i Phnom Penh. F

10) Lördag 21/01

På morgonen lämnar vi huvudstaden och beger oss söderut. Vi tar sikte på landets populäraste badort Sihanoukville. Längs vår färdväg denna dag passerar vi det typiska kambodjanska vardagslivet, enklare hus, oxdragna fordon, vattenbufflar och hundratals och åter hundratals risfält. På vår resa genom vackra landskap ser vi även grönskande regnskog, bergstoppar och dammar med färggranna lotusblommor. Vi kommer att åka via Ream National Park och där gör vi en båttur.

På kvällen anländer vi till Sihanoukville och checkar in på vårt hotell White Boutique Resort. Här stannar vi sex nätter. På kvällen gemensam middag. F, M

11) Söndag 22/01

Idag är det en ledig dag för sol och bad och på kvällen gemensam middag. F, M

12) Måndag 23/01

Efter frukosten besöker vi den lokala marknaden. Middag. F, M

13-15) Tisdag-torsdag 24-26/01

Frukost och middag och på dagen tid att utforska badstränderna och poolerna. Tillsammans med reseledaren kommer vi att göra några turer i närområdet enligt önskemål. F, M.

16) Fredag 27/01

Efter frukosten checkar vi ut och beger oss till Phnom Penhs flygfällt. Vårt flyg till Doha avgår kl 17.20 och vi landar i Doha kl 00.10. F, flygplansmåltider

17) Lördag 28/01

Vårt flyg vidare till Helsingfors avgår kl 01.35 och landar på Helsingfors-Vanda flygfällt kl 07.15.

Pris

3 880 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresan.  

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med Qatar Airways (möjlighet till business klass) och Bangkok Airways.
  • Övernattning på goda mellanklasshotell.
  • Alla utflykter, inträden och mat enligt programmet (14 frukost, 6 luncher, 10 middagar) samt skatter och portieravgifter och visum avgift. 
  • Lokal engelsktalande guide
  • Finlandssvensk reseledare
     

I priset ingår ej:

  • Drycker och försäkring.
  • Tillägg för enkelrum, pris fås på begäran.
  • Dricks för lokalguider och chaufförer. Reseledaren samlar in 50 € per person.

VACCINATIONER: Kontrollera att polio och stelkramp är i kraft. Havrix- eller Twinrixvaccin mot hepatit. Mera information finns på www.rokote.fi

Priset är baserat på valutakurser 10.6.2016. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. Sista anmälningsdagen är 12.11.2016.

OBS! Passet måste vara i kraft sex månader efter hemkomsten.