Färöarna 1 - FULLBOKAD!

till

Observera att denna resa är fullbokad - ett nytt resetillfälle för Färöarna är inplanerat den 10-15 juni 2017.

Mer information om nästa resa till Färöarna hittar du här!

Ett av världens mest fängslande resmål

Det dramatiska landskapet med 80 000 får och 3,5 miljoner fåglar utsågs inte för intet av National Geografic till världens mest fängslande resmål för några år sedan. Till Färöarna reser du för att uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan. Här är det småskaliga granne med det storslagna och det vilda i naturen ramar in välordnade små pittoreska samhällen.

På resan får du se det bästa av Färöarna samtidigt som du har tid över för egna strövtåg och aktiviteter. Om man placerar in Färöarna i det nordatlantiska havet så ser man att öarna ligger nästan mitt emellan Skottland och Island och 575 km rakt ut från Norge. Färöarna har ungefär samma förhållande till Danmark som Åland har till Finland. 1948 fick landet sitt självstyre – inom kungariket Danmark.

Staden Torshavn är omgiven av bergen Húsareyn i norr och Kirkjubøreyn i sydväst. Skämtsamt kallas staden också för ”Kontorshamn”. Trots att Tórshavn är en av världens minsta huvudstäder, är det öarnas kulturella samlingspunkt för museer, gallerier, teatrar, musik och har ett stort utbud av spännande kulturella upplevelser.

Resefakta:

1) Onsdag 24 maj

Helsingfors – Köpenhamn – Torshavn. Vi flyger med SAS från Helsingfors till Köpenhamn kl 09.55 och landar kl 10.35. Vårt flyg vidare till Torshavn med Atlantic Airways avgår kl 12.25 och landar 13.45 på Vágar flygfält som är Färöarnas internationella flygplats.

Vi möts av vår lokal guide och buss. Färden till ”världens minsta huvudstad” går via den gamla bergsvägen. Vi fortsätter vår färd till Färöarnas mäktigaste historiska plats Kirkjuböur, som under medeltiden var ett religiöst och kulturellt centrum. Inte mindre än tre kyrkor har funnits på platsen och vi får se ruinerna av den gamla Skt. Magnus-katedralen samt den 900 år gamla Rykstugan och kyrkan från år 1111. Efter besöket åker vi till Torshavn och checkar in på vårt hotell Hafnia som ligger i centrum av staden.

På kvällen välkomstmiddag på hotellet. Lunch på flygplanet och middag.

2) Torsdag 25 maj

Frukost på hotellet. Dagens utflykt börjar med att vi kör över bergen till färjehamnen Gamlarætt, var vi tar färjan över till den vackra orörda gröna ön Sandoy, en av de större öarna med en högsta höjd på drygt 400 meter över havet. Namnet har den fått av sina sanddyner, de egentliga sanddynerna som finns på Färöarna. Här kan vi uppleva äkta traditionell färöisk livsstil med bl.a. lunnefågelkolonier och fågelklippor. Vi besöker Skopun, Sandur och Skalvik.

Vår färja tillbaka till huvudön avgår kl 13.45 och vi äter lunch i Nordens Hus. Efter lunchen har vi en tre timmars sightseeing i Torshavn. Kvällen fri. Frukost, lunch.

3) Fredag 26 maj

Frukost på hotellet. Idag åker vi med buss till Vestmannaklipporna och deltar i en båttur, som du inte vill missa! En av resans verkliga höjdpunkter blir denna båttur på ca två timmar ut till de fantastiska fågelbergen, uppe i den norra delen av Streymoy. Vägen dit är en upplevelse i sig, längs fjordar och vikar, förbi den gamla vikingabosättningen Kvivik. Vestmannas fågelberg och grottor omtalas i alla turistbroschyrer och guideböcker som ”ett måste” för alla som besöker Färöarna.

Klipporna reser sig som mest 600 meter rakt upp ur havet och under miljontals år har havet gröpt ur grottor och valvportar. Här häckar också tusentals sjöfåglar och vi får säkert se ett antal får som bekymmerslöst betar på branterna. Öarnas fågelliv är ett kapitel för sig då öns många fjäll ger utomordentliga förhållanden för havsfåglarna att föröka sig. På havet har vi en möjlighet att se lunnefåglar, sillgrisslor, kajavater och tordmular mm.

Efter båtresan äter vi lunch i Vestmanna Tourist Center. Tillbaka i Torshavn är vi på eftermiddagen. Kvällen fri. Frukost, lunch.

4) Lördag 27 maj

Frukost på hotellet. Idag reser vi på den natursköna panoramavägen via Eidi till Gjógv. Här finns flera utsiktspunkter med obeskrivligt vacker utsikt över Färöarnas högsta fjäll. Vi ser bl.a. de särpräglade stenformationerna Risin och Kellingin som sägs vara förstenade jättar.

I Gjógv tar vi en promenad genom byn och tittar på naturhamnen som vatten, väder och vind så fint har anlagt. Vi äter lunch på Gästhuset Gjáargadur i Gjógv. Vi ser vattenfallet Fossá på hemvägen till Tjornuvik.

Tillbaka på hotellet är vi sen eftermiddag. Kvällen fri. Frukost, lunch.

5) Söndag 28 maj

Frukost på hotellet. Dagens tur tar oss till nordöarna Bordoy, Vidoy och Kunoy. På vägen från Eysturoy till Bordoy kör vi igenom en av Färöarnas två underjordiska tunnlar och nederst i denna tunnel skall man lägga märke till glaskonsten som är utförd av den berömda färöiska konstnären Tróndur Patursson. När vi kommit till Bordoy skall vi bl.a besöka den vackra kyrkan Christians Kirken.

Vi fortsätter vår tur till vackra Vidareidi där vi äter lunch på ”Hjá Elisabeth”.  På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på den utsökta restaurangen Barbara. Frukost, lunch och middag. 

6) Måndag 29 maj

Efter frukosten checkar vi ut och blir hämtade med buss för färd mot flygfältet. På vägen till flygfältet hinner vi ännu besöka Bour och Gásadalur innan vi anländer till flygfältet. Vårt flyg till Köpenhamn avgår kl 14.35 och anländer kl 17.40. Vårt Finnair-flyg till Helsingfors avgår kl 20.20 från Köpenhamn och vi anländer till Helsingfors kl 22.50. Frukost och flygplansmåltid.

Pris

2.280 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas före avresan.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med SAS, Atlantic Airways och Finnair tur-retur till Färöarna.
  • Inkvartering fem nätter på det fyrstjärniga hotellet Hafnia i Torshavn.
  • Lokal skandinavisktalande guide under utfärderna.
  • Utfärder och måltider enligt programmet (fem frukostar, sex luncher och två middagar).
  • Transfer, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
  • Finlandssvensk reseledare.
  • Inget tillägg för enkelrum.

I priset ingår ej:

  • Försäkring.
  • Måltidsdrycker.

Priset är baserat på valutakurser 22.08.2016. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. 

Sista anmälningsdagen är 24.03.2017