"Världens vackraste sjöresa"

till

Minst en gång i en nordbos liv borde alla ha möjlighet att få åka längs den norska kusten. Varje dag året runt lämnar ett Hurtigruten fartyg Kirkenes och sätter kurs söderut mot Bergen. Vi får uppleva många hamnar, tusentals öar och uppleva en makalös natur. Skär och holmar bildar en naturlig vågbrytare ut mot Atlanten och bara under korta sträckor behöver vi segla över öppet hav. Resan innehåller bland annat möjligheten att besöka Europas nordligaste punkt Nordkap och en kväll i Tromsø där man till exempel kan få uppleva en midnatts-konsert i Ishavskatedralen. Långa innehållsrika dagar med god mat och nya kunskaper och vänner. En resa med överväldigande upplevelser. Omväxlande och storslagen natur med fjordar, fjäll, öppet hav och skyddade vikar. En resa för livet!

Resefakta:
 

1) Tisdag 4/8

Helsingfors-Ivalo. Vi samlas på Helsingfors-Vanda flygfält kl 15.00 för att ta Finnairs flyg till Ivalo kl 17.00 som anländer kl 18.35. Vi har transfer till vårt hotell Ivalo och lite senare äter vi en gemensam middag på hotellet.

2) Onsdag 5/8

Efter en tidig frukost checkar vi ut och fortsätter vår färd med buss till Kirkenes. Sträckan är ca 250 km och vi tar en kaffepaus på vägen. Vi får uppleva det nordligaste Finland som vackrast. Vi kommer mitt på dagen till Kirkenes och bordar vårt fartyg M/S Richard With som avgår kl. 12.45 och efter att vi checkat in i våra hytter så intar vi en lunch ombord. Hytterna är utsides hytter på tredje eller femte däck, dubbelhytter med båda bäddarna nere. Vi har helpension ombord alla dagar, frukost och lunch serveras som buffé medan middagen är en trerätters måltid. Maten är inspirerad av lokala råvaror från de jordbruksområden och fiskevatten vi seglar förbi. På väg söderut från Kirkenes glider fartyget tätt intill kusten medan det besöker de små bosättningarna Vadsø Båtsfjord och Berlevåg. Som de har tjänat i över 100 år.

3) Torsdag 6/8

På förmiddagen kommer vi till Hammerfest – världens nordligaste stad, och den första staden i Europa som fick elektrisk gatubelysning. Färden fortsätter till Tromsø där du bland annat har möjligheten att njuta av midnattskonserten i Ishavskatedralen.

4) Fredag 7/8

Naturupplevelserna står i kö den här dagen. Vi anlöper Harstad vid frukosttid, sen bär det iväg på Vågsfjorden mot Vesterålen och Lofoten. Den smala och grunda Risöyrenna och Stokmarknes med Hurtigrutenmuséet. Snart kommer resans höjdpunkt för många, vi försöker ta en avstickare in i den spektakulära Trollfjorden. Bergsidorna är så tätt inpå oss att vi nästan kan beröra dem. Dagen avslutas med insegling till Solvær. Vi korsar Vestfjoden och anlöper Bodø efter midnatt.

5) Lördag 8/8

Spänningen stiger när fartyget passerar Polcirkeln, och vi seglar längs Helgelandskusten förbi de berömda fjällen "de sju systrarna", där saga smälter samman med naturens under. Titta efter Torghatten som fortfarande har ett hål efter Hestmannens pil.

6) Söndag 9/8

Vi kommer till Trondheim tidigt på morgonen. Resan fortsätter förbi Hitra med korta besök i Kristiansund och Molde och vid midnatt lägger vi till vid kajen i Ålesund.

7) Måndag 10/8

Under natten har vi anlöpt Torvik, Måløy och Florø. Landskapet blir allt frodigare ju närmare Bergen vi kommer. Staden är vacker där den sakta dyker upp. Det är dags att säga farväl och på återseende till fartyget, vänner, medpassagerare och besättningen. Besättningen tackar för sällskapet och vi går iland med resväskan proppfull av minnen. Vi har ännu en liten guidad rundtur i Bergen förrän vi beger oss till flygfältet och flyger hem med kl 18.10 med SAS via Köpenhamn till Helsingfors dit vi anländer kl 22.40. 

Resans pris är 2080 €. 
En anmälningsavgift som är 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresa. 

OBS! Sista bokningsdag 03.6.2015.

I priset ingår:

- Inrikes flyg med Finnair från Helsingfors till Ivalo och turistklass flyg med SAS från Bergen via Köpenhamn till Helsingfors. 
- En övernattning med del i dubbelrum på hotell Ivalo och kvällsmåltid. 
- Buss Ivalo-Kirkenes-Båtresa Kirkenes-Bergen inkluderat helpension. 
- Utsides hytter på däck 3 eller 5.

I priset ingår ej:

- Drycker och försäkring. 
- Tillägg för enkelrum på hotell Ivalo och enkel hytt (insides hytt) 350 €. 
- Möjlighet att boka minisvit.

Priset är baserat på valutakurser den 10.10.2014. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. 

FRÅN VASA: Anslutningsflyg 4.08 kl 14.25 via Helsingfors till Ivalo och retur den 10.8 23.55 från Helsingfors till Vasa med ankomst 01.00 i Vasa.


PRIS FRÅN VASA 2280 €.