Sydafrika

till

Upplev det bästa Sydafrika har att erbjuda!

Resefakta:

 

1) Onsdag 28/10

Helsingfors – Istanbul – Cape Town med Turkish Airways. Start 18.25 från Helsingfors ankomst till Istanbul 21.50 och vidare till Cape Town 00.55 där vi landar kl 13.10 följande dag. Planet gör en teknisk mellanlandning i Johannesburg på ned vägen. (Flygplansmåltider)

2) Torsdag 29/10

Ankomst Till Cape Town 12.50 lokal tid som är samma tid som i Finalnd. Här möter jag (Martin) Er och vår gemensamma resa kan börja. Vi kör en liten rundtur i staden och om vädret tillåter tar vi linbanan upp på Taffelbergets topp, där utsikten är fantastisk vid klart väder. Efter detta så checkar vi in på the Hyde Hotel i Sea Point (en trevlig stadsdel i Kapstaden) ett stenkast från Atlantkusten. Här bor vi sju nätter i dubbelrum med separat vardagsrum och sovrum samt dusch och wc. Hotellet har en pool på taket. Frukost ingår varje morgon. På kvällen välkomst tillfälle med mat.(Flygplansmåltider+M)

3) Fredag 30/10

Idag beger vi oss, efter frukosten, på en heldagstur till Cape Point och Goda Hoppsudden. På vägen dit stannar vi först i Hout Bay där vi tar en båt till en närbelägen säl ö. Efter det fortsätter färden via Chapmans Peak (en smal väg vid atlantkusten) mot Cape Point som även är nationalpark och där vi kan se Atlanten och Indiska oceanen mötas i ett ändlöst panorama. Vi äter lunch på Two Ocean Restaurant vid Cape Point förrän vi startar vår hemfärd via Boulders Beach där vi kan stifta närmare bekantskap med pingviner förrän vi avslutar vår rundtur i Kirstenbosch botaniska trädgård. Hemma på hotellet är vi sen eftermiddag. (F+L)

4) Lördag 31/10

Efter en tidig frukost så beger vi oss på en heldagsutflykt till Hermanus, ett par timmars bussväg från Kapstaden, längs sydkusten vid Indiska Oceanen. Hermanus är en liten trevlig stad som just har blivit berömd för att valarna tillbringar 5­6 månader vid stadens kust. Om vädret tillåter åker vi ut med en motorbåt för att kunna beskåda dessa stora djur på närmare håll. En fantastisk upplevelse att endast från ett stenkasts avstånd kunna se valarna i vitögat. Efter turen lunch och sedan hemfärd till Kapstaden dit vi anländer sent på eftermiddagen. (F+L)

5) Söndag 01/11

Efter frukosten halvdagstur till Robben Island, fängelsön där bl.a. Nelson Mandela satt fången i nästan tjugo år under apartheid tiden. Han gjorde fängelset till ett museum så att eftervärlden skulle kunna förstå vilka grymheter apartheid regimen utförde under sin tid i styre. Som guider kan man ännu träffa forna fångar. Vi får även se cellen som Nelson Mandela bodde i. Efter turen är eftermiddagen fri och ni kan med fördel spendera tiden vid köpcentret Waterfront där båtarna till Robben Island avgår och ankommer till. Vi skall sedan på kvällen åka ut från Waterfront på en segeltur för att hoppeligen uppleva en fin solnedgång, inmundigande ett glas mousserande. (F)

6) Måndag 02/11

I dag blir det en heldagstur till vindistriktet runt Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad. Vi besöker några vingårdar där vi får provsmaka utsökta sydafrikanska viner. Lunch på Lanserac Hotel i Stellenbosch. Under turen har Ni möjlighet att köpa en flaska vin eller två. Ankomst sent på kvällen till hotellet. (F+L)

7) Tisdag 03/11

Efter frukosten så skall vi göra en halvdagstur till centrum av staden. Vi skall bland annat besöka ett guldmuseum och Greenmarket Square ett populärt ställe för inköp av hantverk. Eftermiddagen fri och på kvällen skall vi få uppleva Madame Zingaras fantastiska middag och show. (F+M)

8) Onsdag 04/11

Efter frukosten en halvdagstur till Kapstadens kåkstäder. Vi besöker först ett museum där vi får mera ingående information om hur man under apartheiden separerade människor i olika områden beroende på deras hudfärg och hur man byggde upp kåkstäderna för att flytta färgade och svarta till dem. Människorna i kåkstäderna tar gärna och vänligt emot oss turister och berättar om sitt liv där. Vi får se lokala läkare "medicinmän" och vi får bekanta oss med ett dagis. Vi åker tillbaka mot Kapstaden med nya intryck och upplevelser. Eftermiddagen och kvällen fri. (F)

9) Torsdag 05/11

Efter frukosten checkar vi ut från vårt hotell och beger oss till flygfältet. Vi flyger med South African Airlinks inrikesflyg kl 10.00 till Nelspruit. Härifrån flyger vi vidare med små privatplan till Elephant Plains game lodge i Sabi Sand Wildtuin. Här skall vi tillbringa de tre följande dygnen med att uppleva den afrikanska bushen. Vår lodge ingår i Sabi Sand, ett av de mest kända private viltreservaten i världen. Reservatet gränsar till Kruger Park och har inga stängslen mot parken så det ingår i ett enormt stort ekosystem. Här får vi uppleva den afrikanska bushens djur­ och naturliv. Vi bor i moderna små hus med alla bekvämligheter. Vi intar lunch vid ankomst och vid 16­tiden åker vi ut på vår första safari. Vi åker i öppna Range Rovers och vi har ett ca 4000 hektar stort område att röra oss på. Det är nu vi har möjlighet att få se "the Big Five" (de fem stora), elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard på nära håll. Givetvis får vi se en massa andra trevliga djur som hör bushen till. Efter den första safarin kommer vi tillbaka till lodgen för att äta kvällssupé under, om vädret tillåter, bar himmel. Det är en fantastisk stämning att sitta ute och äta av den goda maten och höra nattens ljud runt om oss och kanske har vi en stjärnklar himmel som tak. Efter middagen kryper vi ned i våra mjuka sängar efter en lång dag med otroliga upplevelser. (F+L+M)

10) Fredag 06/11

Efter väckning kl 05.00 dricker vi morgonkaffe med skorpor och beger oss på vår första morgonsafari. Vi är tidigt ute för då har man bäst chans att få se djuren gå till vattenhålen för att dricka. Det är svalt i luften och morgonsolen börjar värma så småningom. Efter morgonsafarin så återvänder vi till lodgen och får inta en god frukost. De som vill har möjlighet att efter frukosten gå på en timmes bushwalk med en av rangerna som visar och berättar om de små fem. Efter promenaden kan man simma vid poolerna eller bara ta det lugnt och se ut mot savannen framför lodgen. man kan även passa på och ta en afrikansk massage i lodgens spa. Kl 14.00 serveras lunch och kl 16.00 åker vi iväg på vår andra kvällssafari. Efter safarin intar vi vår kvällssupé på lodgen (F+L+M)

11) Lördag 07/11

Idag får vi ännu njuta en hel dag av vad Elephant Plains lodge har att erbjuda med två safarin och frukost, lunch och middag. (F+L+M)

12) Söndag 08/11

Väckning igen kl 05.00 och iväg på vår tredje och sista morgonsafari. Efter safarin äter vi frukost och packar våra väskor. Vi åker buss till Johannesburg och resan tar ca 7 timmar. Under färden får vi uppleva den varierande sydafrikanska landskapet. På vägen äter vi lunch och tar en kaffepaus. Vi flyger från Johannesburg med Turkish Airlines kl.19.45 till Istanbul och därifrån vidare till Helsingfors. (F+L+flygplandsmåltider)

13) Måndag 09/11

Vi landar i Istanbul kl 05.30 och vårt flyg vidare till Helsingfors avgår 08.40 och vi landar i Helsingfors 12.10 med en massa fina minnen i kappsäcken. (Flygplandsmåltider)
 

Resans pris är 3980 €. En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % 60 dagar före avfärd.

I priset ingår:

- Reguljärflyg med Turkish Airways (vald 3 gånger i följd till Europas bästa flygbolag), Helsingfors - Sydafrika turretur 
- Reguljärflyg Kapstaden-Nelspruit och privatflyg Nelspruit-Elephant Plains. 
- Busstransfer Elephant Plains-Johannesburg. 
- Del i dubbelrum på the Hyde hotel, vardagsrum och separat sovrum med skild dusch och wc.
- Flygplatstransfer på resmålen. Frukost alla dagar. 
- Fem måltider inkluderat måltidsdrycker (vin, öl eller läskedrycker) i Kapstaden. Helpension på Elephant Plains inkluderat måltidsdrycker (vin, öl eller läskedrycker) 
- Rundturer och utflykter enligt programmet.
- Finlandssvensk reseledares tjänster i Sydafrika.

I priset ingår ej:

- enkelrum finns till specialpris, tillägg à 250 €. 
- Dricks 60 € för hotell/chaufförer/gamelodgen ges åt reseledaren.
- Försäkringar. Reservation för eventuella förändringar.

VACCINATIONER: Kontrollera att polio och stelkramp är i kraft. Havrix- eller Twinrixvaccin mot hepatit. Malariakur före resan om man vill, inte nödvändigt. Mera information finns på www.rokote.fi

Giltigt pass behövs, skall vara i kraft 30 dagar efter resan och ha två tomma sidor.

Ta reseförsäkring. Priset baserat på valutakurser 29.12.2014. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Sista anmälningsdag 10.09.2015.