Island ”Sagornas Ö”

till

Välkommen till Island med sina varma källor och dramatiska natur! 

Under några dagar upplever vi en omfattande resa där vi har tid att utforska både landsbygden och Reykjavik.  Vi ser orörd natur med ödsliga vidder och vi behöver inte åka långt för att hitta glaciärer, vattenfall, gejsrar och fjäll.  Reykjavik är tillsammans med Nuuk världens nordligaste huvudstad och här finns ett stort utbud av restauranger, museer och butiker.  I Reykjavik passar vi också på att fira Islands nationaldag den 17 juni.  

Resefakta:

 

1) Måndag 13/6 Helsingfors-Reykjavik.

Vi samlas på Helsingfors-Vanda flygfält kl 07.00. Vi flyger kl 08.45 med Icelandair till Reykjavik och 3,5 timmar senare landar vi på Keflaviks flygfällt. Vi möts av vår guide och chaufför Per Ekström,hemmahörande från Åland, och som bott på Island sedan 1997. Vi börjar vår gemensamma resa och första stopp är ca 11.30 då vi intar lunch i staden Borgarnes som ligger ca 70 km norr om Reykjavik. Efter lunchen fortsätter vi mot vår inkvartering och vi checkar in under eftermiddagen på hotell Eldborg på natursköna halvön Snæfellsnes. Hotellet har fått sitt namn efter en slocknad vulkan, på västra Island, som sägs vara en av landets vackraste. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och kl 18.00 äter vi middag på hotellet. L, M

2) Tisdag 14/6 Snæfellsnes

Efter frukosten så gör vi en kort busstur i Snæfellsnes . Vi besöker Bjarnarhöfn hajmuseum och ägaren, Hildibrandur Bjarnason, kommer att visa oss sitt museum, sin tillverkning och gården med sin kyrka. Hajmuseet rymmer inte bara en historisk utställning, utan är en av få platser på Island där man fortfarande bereder surhaj och vi ett smakprov innan vi åker vidare. Vi fortsätter till staden Stykkishólmur med sina vackra och välbevarade gamla hus och här äter vi lunch.  Efter lunchen skall vi göra en båttur på knappa 2 timmar och under båtfärden bjuds vi på nyfångade skaldjur som båtens besättning tillreder oss.  Väl tillbaka i land fortsätter vi vår rundtur och äter middag före vi kommer tillbaks till vårt hotell på kvällen. F, L, M

3) Onsdag 15/6 Borgarfjörður-Reykjavik.

Frukost och utcheckning från vårt hotell.  Innan vi kommer fram till Reykjavik på kvällen har vi fått vara med om en händelserik dag. Vi börjar färden med Borgarfjörður, en fjord och dal, på Västlandet som var en av de platser där de första inbyggarna på Island slog sig ned. I området finns mycket jordvärme och därmed varma källor bl.a. i Reykholt. Den största naturliga varmvattenkällan på Island, Deildartunguhver, förser städerna Borgarnes och Akranes med varmt vatten för husuppvärmning och varmvatten för hushåll och företag. Reykholt är mest känd för att här bodde Snorre Starluson, som var stor hövding i Västisland under den förra delen av 1200-talet. Snorre hade en egen badbassäng, som finns vid häradsskolan i Reykholt. Vi kommer att stanna här och se bassängen och hans staty, som är gjord av Gustav Vigeland, den berömde norske skulptören. Snorre är mycket omtalad i Norge, främst för Heimskringlan, där han beskriver den norska konungahistorien fram till 1200-talet.   Vi fortsätter vår färd till Hraunfossar som är ett speciellt vattenfall, där vattnet kommer fram under ett lavafält och faller ned i Hvítá. Lunch ingår under dagen. 

På kvällen checkar vi in på vårt 4-stjärniga hotellet Alda i centrala Reykjavik. Middag på egen hand.  F, L

4) Torsdag 16/6 ” Den gyllene cirkeln”

Idag skall vi efter frukosten göra en heldagstur. Denna s.k ” Den gyllene cirkeln”-turen går till de mest kända och vackraste platserna.  Under rundturen ingår lunch. 

Vid den berömda geysir Strokkur lever jordskorpan vi står på. Det sjuder och kokar under våra fötter och med ca fem minuters mellanrum får Strokkur ett enormt utbrott. Ur jordens innanmäte sprutar hon upp en 35 meter hög pelare av kokande vatten. Vi känner lukten av svavel och på flera håll väller det ånga ur marken. Vi besöker också Gulfoss, som betyder det gyllene fallet, och som är ett av Islands absolut mäktigaste vattenfall.  Härifrån fortsätter vi mot Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla, som finns med på Unesco världsarvlista.  Platsen ligger intill Islands största sjö,Þingvallavatn,och sägs vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte. Förutom att  Alltinget träffades här användes också vallen som domstol. Utöver sitt historiska värde är Tingvalla också en geologisk skönhet. Tingsplatsen är omgiven av branta väggar av berg och lava, som står kvar sedan Þingvallavatn uppstod genom en spricka i kontinentalblocken för tusentals år sedan. Här möts den nordamerikanska och europeiska kontinentalplattan och som kuriosa kan vi nämna att här spelades stora delar av filmen ”Bröderna Lejonhjärta” in .  Tillbaka i Reykjavik mot kvällen.  Middag på egen hand.

F, L

5) Fredag 17/6 Reykjavik

Efter frukosten gör vi en stadsrundtur i Reykjavik. Tillsamman med vår guide Per gör vi en rundvandring i stadens centrum, där vi bl.a. ser på Stadshuset, Alltingsbyggnaden, Domkyrkan, Operahuset mm. På eftermiddagen är programmet fritt och Per tipsar gärna om vad vi skall göra under nationaldagsfirandet.  Lunch och middag på egen hand.    F

 

6) Lördag 18/6 Hellisheiðarvirkjun-Sólheimajökull-Reynisfjara-Vik

Efter frukosten skall vi bege oss på en busstur längs med sydkusten. Vi skall besöka det geothermiska kraftverket ”Hellisheiðarvirkjun”, som producerar 335 MW elström och 305 MW varmvatten för Reykjaviks Energibolag. Under bussturen längs sydkusten ser vi och stoppar vi vid några speciella vattenfall: Seljalandsfoss (där man kan vandra in bakom vattenfallet), Skógarfoss och några andra vackra forsar och vattenfall.

Vi fortsätter till Sólheimajökull, en glaciärtunga som kommer ned till låglandet, och vi ser   Reynisfjara en säregen oceanstrand med svart sand och ”stuðlaberg”, dvs. baslaltpelare i berget.  Här finns också ett rikt fågelliv med bl a lunnefåglar.  Vi avslutar vår utflykt vid Vik en liten pittoresk stad nära Islands sydligaste punkt. I Vik kan vi också  bl a köpa fina isländska ullvaror. Under vår utflyktsdag äter vi både lunch och middag tillsammans.  Tillbaka i Reykjavik sent på kvällen. F, L, M

7) Söndag 19/6 Blåa Lagunen

Söndagens frukost avnjuter ni i egen takt.  Dagen är vikt till den berömda ”Blå Lagunen” och ingår i resans pris.  Ni bestämmer själva när ni vill åka dit och hur länge ni stannar.   ”Blåa Lagunen”, som är ett utomhusbad,  ligger som en oas mitt i ett lavafält utanför Reykjavik och här njuter man av det varma och mineralrika vattnet oavsett årstid.  Att sjunka ner i det varma vattnet, slappna av och se ut över fjällhedarnas lavalandskap är en upplevelse! Det varma vattnet (36-39° grader) innehåller naturligt aktiva ingredienser såsom välgörande mineralsalter och gröna alger som hjälper dig att slappna av.  Den vita kiselleran som skonsamt rengör och skrubbar din hy sägs ha en vitaliserande effekt, medan de blågröna algerna ger din hud näring och gör den mjuk och len. Så ta ett bastubad, doppa dig några gånger och simma bort till baren för ett glas vin eller en öl. Här finns också spa med behandlingar och restaurang om man blir hungrig.  Får ni tid över har  många affärer och köpcentra öppet på söndagen så sista minutens souvenir inköp kan göras. På kvällen samlas vi för en gemensam avskedsmiddag. F, M

8) Måndag 20/6 Hemresa

Tidig väckning.  Vår buss lämnar hotellet kl 04.45 och kör oss ut till flygfältet.  Vårt flyg till Helsingfors avgår 07.30 och på flyget får ni en lätt frukost. Vi landar på Helsingfors-Vanda flygfällt kl 13.50 lokal tid med bagaget fullt av nya upplevelser. F.

Resans pris är 2380 €. En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % 60 dagar före avfärd.

I priset ingår:

- Reguljärflyg med Icelandair Helsingfors – Reykjavik turretur
- Del i dubbelrum två nätter på Hotell Eldborg ( ett sommarhotell av enklare standard med handfat i rummen och toalett och dusch i korridoren ) 
- Del i dubbelrum fem nätter på det 4 stjärniga hotellet Alda i centrala Reykjavik.
- Rundturer och utflykter enligt programmet och frukost alla dagar samt 5 luncher och 4 middagar.

Enkelrums tillägg är 480 €  

Ta reseförsäkring. Priset baserat på valutakurser 28.1.2016. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Sista anmälningsdag 15.4.2016