Xian, Pingyao och Peking

till

Välkommen till mittens rike!

Vi får uppleva det moderna och lite äldre Kina och även ta del av detta lands några största kulturskatter. September månad är an av de bästa tider att besöka Xian, Pingyao och Peking då temperaturen är behaglig och luften är som klarast. Vi får även bekanta oss med Pingyao där vi får uppleva det ”gamla” Kina.

Resefakta:

1) Fredag 15/9

Helsingfors-Xian. Vi flyger med Finnairs direktflyg till Xian med avgång kl 17.45 och ankomst kl 06.40 följande morgon, flygtid 7 h 55 min. Middag och frukost på planet.

2) Lördag 16/9

Ankomst till Xian kl 06.40. Från Xian utgick den sägenomspunna Sidenvägen. Under Tangdynastin (618-907 e Kr) hette staden Chang'an (Eviga friden) och var världens största stad. Här utrustades expeditionerna och lastades kamelkaravanerna med siden, kryddor och andra dyrbarheter. I månader drev sedan kamelförarna sina "ökenskepp" västerut genom bergspass och vidsträckta öknar. Längs vägen stötte de på såväl karavanplundrare och rövare som persiska prinsar och europeiska handelsmän. Alla hade de lockats av rykten om rikedomarna i Mittens rike. Vi ser den fina Yanglinggraven från 153 f Kr var man hittat terrakottafigurer föreställande både djur och människor, manliga och kvinnliga.

Historiska museet i Xi'an rymmer en av Kinas mest förnäma samlingar av konstskatter. Materialet från Tang, en av Kinas mest högtstående perioder, är särskilt rikt. Men här finns också välbevarade fynd från de allra tidigaste, mer än 5 000 år gamla kulturerna, och föremål från senare dynastier.

Vi checkar in på vårt hotell Grand Metro Park hotell. Vila på eftermiddagen och välkomst middag på kvällen. Lunch på dagen.  Frukost, Lunch, Middag

3) Söndag 17/9

Idag ska vi besöka Shaanxi Provincial Museum och efter lunchen så tar vi en tur runt den fantastiska stadsmuren. Senare på eftermiddagen besöker vi Moské-kvarteren. På kvällen Dumplingmiddag och Tang Dynasty Show. F, L, M.

4) Måndag 18/9

Vi beger oss ut på slätten som omger det moderna Xi'an här hela 72 kejsare och kungar ligger begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin, Qin Shihuangdi, den kejsare som enade Kina och lät sammanbygga den Kinesiska muren till ett sammanhängande försvarsverk. Redan 247 f Kr när den 13-årige prinsen just bestigit tronen började man arbeta på hans grav. 36 år senare var den färdig. Som mest arbetade 700 000 man med kejsarens gravanläggning.

Den underjordiska armén av terrakotta skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras.

Efter lunch besöker vi en mattateljé och Stora vildgåspagoden dit munken Xuan Zang under 600-talet förde viktiga buddhistiska skrifter från Indien. På kvällen middag. F, L, M.

5) Tisdag 19/9

Idag på morgonen har vi transfer till järnvägssationen och tar ett snabbtåg i första klass kupén till Pingyao.

Få har hört talas om Pingyao, trots att hela den gamla staden Pingyao innanför murarna är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Den gamla stadens centrala delar är sensationellt välbevarade och omges av en hög, solid och imponerande stadsmur. Pingyao blev under Qingdynastin (1644-1911) ett finans- och handelscenter, där Kinas bankväsende föddes. Det var här som världens första check utfärdades. Staden blev mycket rik och många exklusiva och vackert utsmyckade residens uppfördes, ett flertal finns bevarade än idag.

Pingyao är ett enda stort friluftsmuseum över stadsplanering under Ming (1368-1644), t ex det kvadratiska gatunätet, den centrala handelsgatan och bostadskvarteren med muromgärdade gårdshus. Inte bara husen är bevarade utan även den tolv meter höga och sju km långa stadsmuren står kvar, den enda helt intakta stadsmuren i hela Kina. Väl framme i Pingyao börjar vi med att se en av de gamla stadsportarna och vandra en liten bit uppe på den imponerande stadsmuren varifrån vi har utsikt över den gamla staden. I Pingyao är det lätt att tänka sig hur det riktigt gamla Mittens rike såg ut.

Vi installerar oss sedan på vårt hotell Yide som är inrymt i en låg byggnad i traditionell stil innanför murarna i den gamla delen av Pingyao. Under promenaden till den restaurang där vi ska äta middag kan vi känna den enastående atmosfären, stora upplevelser garanteras! F, M.

6) Onsdag 20/9

Efter frukost promenerar vi innanför Pingyaos murar. Längs huvudgatan Ming-Qing ligger det nitton meter höga Stadstornet som är det gamla Pingyaos högsta byggnad. Vi ska besöka bankmuseet Rishengchang och ett Martial Arts Museum, båda inrymda i gamla fina residens. Det som nu är ett Martial Arts Museum var under Qingdynastin en affärsverksamhet, som hyrde ut sin kungfutränade personal som vakter för att medfölja under bankernas transporter av mynt, guld och värdepapper.

Sen eftermiddag åker vi vidare med första klass tåg till Peking. Middag på egen hand eller på tåget. Vi anländer på kvällen till Peking och checkar in på Jiangou hotel. F, L.

7) Torsdag 21/9

Peking har varit Kinas huvudstad ända sedan mongolledaren Kublai khan regerade (1260-1294 med undantag för åren 1368-1420 (Mingdynastins första tid) och 1911-1949 (Republiken efter kejsardömets fall fram till Maos revolution). Fram till idag har Peking i huvudsak bevarat den stadsplan med huvudgatorna i ett nord-sydligt/öst- västligt rutmönster som mongolerna drog upp. Från Himmelska fridens torg, som utgör stadens absoluta centrum, kan vi se Himmelska friden sport (Tiananmen) varifrån Mao Zedong den 1 oktober 1949 utropade Folkrepubliken Kina.

Vi fortsätter vår färd till Förbjudna staden, under 500 år bostad för 24 kinesiska kejsare. Skyddad från omvärlden av tio meter höga murar härskade Kinas kejsare härifrån över Mittens rike, omgiven av tusentals ämbetsmän, eunucker, tjänare och konkubiner. Förbjudna staden är världens största kejsarpalats och sägs ha 9 999 rum. Den himmelske kejsarens palats hade 10 000 rum, så hans världslige son fick nöja sig med ett mindre. Vi tittar in på den praktfulla Draktronen i Yttersta harmonins hall där kejsaren satt vid de mest högtidliga ceremonierna. Med lite fantasi kan man frammana bilderna av hur det måste ha sett ut då Himmelens son framträdde för sina underlydande som hälsade honom med att slå pannan nio gånger i marken medan trummorna dundrade, cymbalerna klingade och rökelsekaren skickade sin mystiska rök mot skyn. Och det är inte så särskilt länge sedan. Den siste kejsaren tvingades abdikera 1911.

Norr om Förbjudna staden ligger en stadsdel som kallas för Shichahai, där delar av det gamla Pekings ursprungliga, låga bebyggelse fortfarande finns kvar. Här besöker vi en familj som är bosatt i en traditionell Pekinggård och hos vilken vi också ska äta lunch. Vi promenerar och åker cykelriksha genom hutongerna, Pekings gränder, vars historia går tillbaka till den tid då mongolerna härskade över Kina (Yuandynastin 1279-1368).

På den nord-sydliga meridian som skär rakt igenom Förbjudna staden och Peking ligger Trumtornet, och här får vi en orientering om stadens uppbyggnad. Vi gör shoppingrunda till en klädmarknad med dunjackor, fleecetröjor, skor, handväskor, sidenkläder, underkläder och mycket annat till förmånliga priser. Vi besöker även Himmelens tempel. Ett enormt byggnadskomplex i ett stort parkområde i södra Peking. Hit begav sig kejsaren varje vår för att offra till Himlen och be om goda skördar. Med sitt vackra djupblå glaserade taktegel och sin fulländade form anses Bönehallen för goda skördar vara en av de allra vackraste byggnaderna i hela Kina.

På kvällen gemensam middag. F, L, M.

8) Fredag 22/9

Tretton av Mingdynastins kejsare ligger begravda i en dalgång norr om Peking som skyddas av Drak- och Tigerbergen. Vi kommer in i gravområdet från söder genom flera äreportar och den fridfulla Andevägen, där en imponerande hedersvakt av stora stenfigurer i form av officerare, ämbetsmän, lejon, hästar, kameler, elefanter och mytologiska djur paraderar för den döde kejsaren på hans sista resa. Vi besöker Changling som är en magnifik minnes- och offerhall över den tredje Mingkejsaren Yongle (1403-1424).

Fortsatt resa upp i bergen till den Kinesiska muren som kineserna kallar för Långa muren. Från Gula havet i öster, över bergskammar och slätter, längs breda floder och genom stora ökenområden slingrar den sig fram till sin sista utpost i Gobiöknen, mer än 700 mil lång. Den anlades för att skydda de jordbrukande folken från de nomadiserande ryttarfolken i norr.

Den kinesiska civilisationen uppstod runt Gula floden, där det fanns goda förutsättningar för jordbruk. På stäpperna i norr var befolkningen boskapsskötare och man följde sina djur i jakten på bete. Var tiderna dåliga hände det att man gav sig på och plundrade de jordbrukande folken i söder. Så småningom började folken i söder att bygga murar, ursprungligen bara stampade jordvallar, för att freda sig mot attackerna från barbarerna i norr. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin sammanfoga de många mindre murarna till ett enda gigantiskt försvarsverk.

Från vakttornen kan man se hur muren likt en väldig drake slingrar sig fram på bergstopparna långt bort i fjärran. Här stod för länge sedan väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler från vakttornen sände budskap och varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här högt uppe på muren i Badaling är en av resans absoluta höjdpunkter.

På vägen tillbaka till Peking stannar vi vid en cloisonnéateljé. Man fäster tunna koppartrådar på t.ex. en skål av koppar. Utrymmet mellan trådarna fylls sedan med färggrant emaljpulver. Därefter hettar man upp föremålet i en ugn, varefter emaljen får stelna. Allra sist polerar man skålen. Kvällen fri för egna strövtåg. F, L.

9) Lördag 23/9

Efter frukost på hotellet besöker vi Zoo för att se pandorna, fortsätter till Sommarpalatset, passerar OS-arenorna Fågelboet och Vattenkuben och avslutar med en specialaffär för siden. På kvällen Middag och akrobatikföreställning .  F, L, M.

10) Söndag 24/9

Dagen är programfri för shopping eller egna strövtåg. På kvällen serveras Pekinganka som avskedsmiddag. F, M.

11) Måndag 25/9

Efter frukosten checkar vi ut och beger oss till flygfältet. Finnairs flyg avgår kl 10.55 (lunch och snacks ingår) tillbaks i Helsingfors är vi 14.15 (flygtid 8 H 20 min) med en massa fina minnen och inköp i kappsäcken. F, L.

Pris:

2.780 €

En anmälningsavgift som är 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresa.

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med Finnair och första klass tågkupé Xian-Pingyao-Peking
  • Svensktalande kinesisk guide som möter på Xians flygplats och medföljer under resan samt finlandssvensk reseledare
  • Inkvartering på Grand Metro Park Hotel, Xian hög turistklass och Jiangou Hotel i Peking. Hotellet i Pingyao är innanför stadsmuren och är i gammal stil och enklare standard. Del i dubbelrum inklusive frukostbuffé.
  • Utfärder och måltider inklusive måltidsdryck enligt programmet
  • Transfer, bagagehantering, transporter och entréavgifter
  • Utförligt informationsmaterial om Kina
  • Finlandssvensk reseledare

I priset ingår ej:

  • Försäkring.
  • Tillägg för enkelrum € 400.
  • Avgift för visum för tillfället 60 € för finska medborgare. Martins resor hjälper till med anskaffningen. Dricks 40 € som ges åt resledaren vid resans början och som delas ut åt chaufförer och guider.

Priset är baserat på valutakurser 14.12.2016. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Sista anmälningsdag 14.07.2017.