Göta Kanals guldkorn! 

till

Unna Dig en kryssning på en historisk kanalbåt

Njut av utsökt mat och dryck, och få gott om tid att umgås. I sakta mak passerar vi vackra landskap, idylliska små städer och stannar till för guidade utflykter.

Resefakta:

1) Torsdag 05 juli

Helsingfors – Stockholm. Vi flyger med SAS från Helsingfors kl. 20.25 och landar i Stockholm kl 20.25. Vi tar flygbussen till centrum och vårt hotell Central ligger alldeles nära centralstationen. Vi är på hotellet ca 22.00-tiden.

2) Fredag 06 juli

Frukost och avfärd från hotellet kl 09.00 med buss till Norsholm. När kliver vi ombord på M/S Wilhelm Tham känner du att du befinner dig på en historisk plats. Standarden ombord är visserligen gammaldags, men nostalgisk och välbevarad.

Vår kryssning med M/S Wilhelm Tham börjar kl 11.30 i Norsholm. Här korsas kanalen av järnvägslinjen mellan Stockholm och Malmö. Vi börjar vår färd på sjön Roxen som är belägen 33 meter över havet. Vi kommer till Carl Johans slusstrappa som med sina sju sammankopplade slussar är kanalens längsta. Slusstrappan lyfter båten 18,8 meter mellan Roxen och Bergs gästhamn. Tillsammans med båtens kryssningsvärd promenerar vi till Vreta klosterruin och kyrkan (ca 3 km). Alternativt kan man promenera på egen hand längs kanalen eller passa på att ta ett dopp i Roxen.

Vreta kloster var Sveriges första nunnekloster och daterar från ca år 1100. Dess betydelse kom senare att överglänsas av den heliga Birgittas kloster i Vadstena.

Senare på eftermiddagen passerar vi Berg som är den sista av 15 slussar i Bergs slussystem, lite senare passerar vi den första av två akvedukter på vår resa. Den här byggdes 1970. På kvällen kommer vi till Kungs Norrby akvedukt som byggdes 1993 och här passerar vi över riksväg 36. Lite senare kommer vi till Borensberg där det finns en handmanövrerad sluss. Strax innan slussen passerar vi ett lusthus i den s.k. Västanåkröken och därefter det välkända Göta Hotell, byggt 1908. Vi lägger till för natten i det idylliska kanalsamhället Borensberg efter middagen.

Frukost på hotellet samt två-rätters lunch och tre-rätters middag ombord.

3) Lördag 07 juli

Vi avgår från Borensberg kl 06.20 och åker på sjön Boren, som ligger 73 meter över havet, i en timme. Slusstrappan i Borenshult är kanalens näst största med fem sammankopplade slussar och en nivåskillnad på 15,3 meter. Vi anländer till Motala som ritades av Baltzar von Platen och brukar kallas ”Göta kanals huvudstad”. Här anlade han 1822 Motala Werkstad, av många ansett som den svenska industrins vagga och här har även AB Göta Kanalbolag sitt huvudkontor. Vi besöker Motala Motormuseum som har en omfattande samling av såväl bilar och motorcyklar i tidstrogna miljöer som radioapparater, leksaker, vardagsföre- mål, kuriosa, m.m. Det finns även möjlighet att på egen hand promenera till Baltzar von Platens grav, ca 1 km längs vänster sida av kanalen. Med en längd på 135 km och en bredd på 31 km är Vättern är Sveriges näst största sjö, belägen 89 meter över havet. Sjön är ovanligt djup och har klart vatten. Färden över Vättern tar dryga 2 timmar.

Tidig eftermiddag kommer vi till Forsvik och här är en av landets mest intressanta bruksmiljöer. I sexhundra år har det smitts järn, sågats brädor och malts mjöl här. I den vackra och unika miljön finns historiska byggnader för klensmedja, metallgjuteri och ett träsliperi för tillverkning av pappersmassa. Spännande utställningar berättar om metallhantverk, teknik och livet i ett brukssamhälle. Här får vi uppleva en intressant guidad tur. Om vi har tur finns hjulångaren Eric Nordevall II i hamnen. Det är en fullskalekopia av hjulångaren Eric Nordevall, som var ett av Sveriges första maskindrivna fartyg. Hjulångaren byggdes 1836, men 20 år senare sjönk den i Vättern och återupptäcktes 1980 på 45 meters djup. Eric Nordevall II sjösattes 2009 och gjorde sin jungfruresa 2011. Vi kommer till Forsvik sluss och här finns kanalens äldsta sluss från 1813. Den imponerande järnbron är från samma år. I slussen möts vi ibland med blommor och sång av den religiösa familjen Kindbom. Vi fortätter vår färd genom två av kanalens smalaste passager, trädbeklädda och omgivna av näckrosfyllda småsjöar, styr vi ut på sjön den trolska sjön Viken (91,8 meter över havet) som fungerar som vattenmagasin för kanalens västra del.

På kvällen kommer vi till Tåtorp och nu bär det av nedåt! Vi kommer till Bergkanalen som grävdes 1930-33 för att räta ut en skarp kurva i kanalen. Den grävda kanalens högsta punkt (91,5 meter över havet) markeras här av en obelsik.

Senare på kvällen kommer vi till Töreboda och här korsas kanalen av järnvägen mellan Göteborg och Stockholm. Här presenterar man även stolt Lina, Sveriges minsta färja, som trafikerar Göta kanal på tvären.

Dagens sista etapp är Hajstorp finns fyra slussar. 1822 invigdes västgötadelen av Göta Kanal i Hajstorp. Här finns även Kanalingenjöres villa och den gamla smedjan. Natthamn vid slussen.

Frukostbuffé, två-rätters lunch och tre-rätters middag.

4) Söndag 08 juli

Vi avgår kl 06.00 från Hajstorp. Vi kommer till Sjötorp vid 10-tiden och här passerar vi åtta slussar och en välbevarad äldre varvsmiljö. I hamnmagasinet finns en affär med försäljning av bl. a. kläder och heminredning, ett café och även Sjötorps Kanal- museum, som vi besöker. Här kan man beskåda bilder av Sjötorp från förr, interiörer från gamla båtar och ta del av Göta kanals spännande historia. Här kan man också se var Vänerns alla vrak ligger begravda. Ta gärna en härlig promenad längs med slussarna. Vi fortsätter vår färd på Vänern som är Sveriges största sjö belägen 44 meter över havet. Den är även Europas tredje största sjö, efter Ladoga och Onega i Ryssland. Vi ankommer sjöstaden Mariestad kl 13.30 och här avslutas vår kryssning. Gamla Stan i Mariestad är en av Sveriges vackraste och bäst bevarade trästäder. Den mäktiga domkyrkans höga torn syns både till sjöss och till lands. Vi kommer till Göteborg ca 16.00 och tar flygbussen till Landvetter flygfällt. SAS flyg via Köpenhamn till Helsingfors avgår kl 18.30 och vi landar i Helsingfors kl 22.35. Frukostbuffé och två-rätters lunch.

Pris

1.320 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas 60 dagar före avresan.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med SAS från Helsingfors till Stockholm och tillbaks från Göteborg.
  • Inkvartering en natt på Central Hotel i Stockholm.
  • Inkvartering ombord på M/S Wilhelm Tham i C –kategori hytter med hög och låg säng på huvuddäck i två nätter. Observera att kojerna är 180 cm långa så ifall ni är längre meddela vid bokningen.  På huvuddäcket finns tre toaletter och tre duschar. Hytterna saknar privat toalett och dusch men de gemensamma duscharna och toaletterna är i anslutningen till hytterna och städas flera gånger om dagen.
  • Utfärder och måltider enligt programmet (3 frukostar, 3 luncher och 2 middagar)
  • Transfer, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
  • Finlandssvensk reseledare.
  • Kryssningsvärd

I priset ingår ej:

  • Tillägg för enkelrum och hytt (350 €)
  • Måltidsdrycker
  • Försäkring

Priset är baserat på valutakurser 22.10.2017. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.