Chile med Atacama-öknen och Påsköarna

till

Upplev det unika Chile har att erbjuda!

Resefakta:

1) Fredag 11 januari

Helsingfors – Madrid – Santiago med Finnair och Latam. Start 17.00 från Helsingfors ankomst till Madrid 20.25 och vidare till Santiago 23.55 där vi landar kl 09.40 följande dag. (Flygplans måltider).

2) Lördag 12 januari

Ankomst till Santiago 09.40 lokal tid, vilket är 5 timmar före finsk tid. Här möter jag (Martin) er och vår gemensamma resa kan börja. Vi åker till Sheraton Santiago Hotel and Convention Center.

Frukost ingår varje morgon. På kvällen välkomsttillfälle och middag. (Flygplansmåltider+Middag)

3) Söndag 13 januari – Santiago

Idag skall vi göra en halv dags rundtur i Santiago de Chile som inkluderar lunch. Vi kommer att besöka det centrala torget Plaza de Armas, den vackra katedralen och naturligtvis Palacio Moneda, som är presidentpalatset där kuppen mot Allende ägde rum 1973. Vi kommer även att åka upp till Cerro San Cristobal för att njuta av den vackra utsikten över staden. (Frukost + Lunch)

Kvällen fri.

4) Måndag 14 januari – Valparaiso

Vi åker ut till kusten och besöker Chiles viktigaste hamnstad, Valparaiso, som också är landets näst största stad. Valparaiso är berömt för sina vackra trähus, som klättrar på de branta sluttningarna och är därför också uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv. Staden är också känd för sina ascensores, rälshissar, som byggdes mellan 1883 och 1916. Rälshissarna tar fortfarande stadens invånare från ett område till ett annat.

Efter besöket i Chiles mest spektakulära stad så fortsätter vi till närbelägna Viña del Mar. Det är en populär semesterort för Santiagoborna som är känd för sina utmärkta restauranger, naturligtvis är de specialiserade på fisk och skaldjur! Vi äter lunch på en av dessa innan vi reser tillbaka till Santiago. (Frukost + Lunch)

5) Tisdag 15 januari – Isla Negra

Ännu en trevlig dag väntar när vi reser ner mot kusten och Isla Negra, ett av Pablo Nerudas tre hus i Chile. Denne författare, nobelpristagare i litteratur 1971, var även poet, Chiles ambassadör i Paris en tid samt nära vän till Salvador Allende. Han var också i det närmaste besatt av allt som rörde hav och sjöfart och en stor samlare. Sina hus smyckade han med allt möjligt marint: galjonsfigurer, snäckor, kompasser, segelfartygsmodeller, skepp i glasflaskor och mycket annat. Han lät bygga husen så att de skulle likna gamla segelfartyg, med smala gångar, vindlande trappor och välvda tak. Isla Negra ligger också vackert, alldeles intill stranden och med en fantastisk utsikt över kusten och dyningarna som rullar in från Stilla havet. Idag är huset ett museum över Pablo Nerudas liv. På vägen tillbaka till Santiago stannar vi i den lilla byn Pomaire, som är känd för sitt lergods. (Frukost + Lunch)

6) Onsdag 16 januari – Casablanca Vineyards

Idag skall vi åka till Casablanca vindistriktet. Casablanca har blivit mycket uppmärksammat de senaste åren, bland annat för sina utmärkta vita viner. Många menar att det speciella mikroklimatet nära kusten är extra fördelaktigt för vinodling.

Men här finns inte bara vingårdar och vinrankor utan också stora citronodlingar, avokado (palta i Chile) och blomsterodlingar.

Här äter vi en härlig lunch hos en av kvalitetsproducenterna. Det blir en asado campestre, en lantlig grillfest, en härlig gastronomisk och vinologisk upplevelse. (Frukost + Lunch)

7) Torsdag 17 januari

Efter frukosten checkar vi ut och åker till flygfältet. Vi ska flyga till Calama med Latams inrikes flyg kl 12.00, resan tar dryga 2 timmar.

Vi checkar in på Tierra Atacama Spa Boutique hotel. På eftermiddagen har vi tid att bekanta oss med vårt lyxiga hotell och adaptera oss till att vi är på över 2300 meter över havsytan. Under vistelsen helpension inklusive drycker. (F+M)

8-9) Fredag–lördag 18-19 januari – Atacama-öknen

Under vistelsen på Tierra Atacama Spa Boutique hotel har vi möjlighet att ta del av de många olika utflykter som anordnas från hotellet och som är inkluderade i priset. Man kan välja 2 halvdagsturer eller en hel dags tur. (F+L+M)

10) Söndag 20 januari

Idag hinner vi ännu njuta av vårt hotel innan vi flyger tillbaka till Santiago kl 17.30. Vi landar i Santiago kl 19.37 och tar in på ett hotell som ligger vid flygfältet. (F och flygplansmåltider)

11) Måndag 21 januari

Efter frukosten så checkar vi in på vårt flyg som avgår kl 09.30 mot Påsköarna. Resan till en av jordens mest avlägsna platser varar ca 5,5 timmar. Levande mysterier och urgammal historia är del av vardagen på denna unika ö som fick namnet "Världens Navel" då den först befolkades för tusen år sedan. Ön har en liten by med en befolkning på cirka 7 000 invånare och med hälften så många hästar som galopperar fritt över vidderna. Klimatet är subtropiskt med sommartemperaturer på mellan 22 och 29 grader.

Vi bor fyra nätter på det lyxiga Hotel Hangaroa Eco Village & Spa. Helpension inkluderat måltidsdrycker. (F och flygplansmåltider +M)

12-14) Tisdag–torsdag 22-24 januari – Påskön

Påskön är en av de mest avlägsna öarna på jorden. Här finns mer än 600 stora stenstatyer föreställande olika huvuden. Statyerna kallas moaier och de flesta är huggna i stenbrottet Rano Raraku. Dessa enorma statyer står nästan alla med ansiktena riktade in mot land. Den största moaien väger 270 ton, är 23 meter hög och det krävdes 20 stenhuggares heltidsarbete under ett år för att tillverka den.

Ön befolkades av två folkslag, kortöron och långöron. Även om kortöronen utgjorde en klar majoritet så var långöronen överklassen och det var de som tillverkade stenstatyerna, detta upphörde dock på 1500-talet. Då var ön redan överbefolkad och all palmskog skövlad.

Européerna upptäckte Påskön på påskdagen år 1722 genom holländaren Jakob Roggeveen. Ön annekterades av Chile år 1888 och den nuvarande ursprungsbefolkningen är av polynesisk härkomst. Thor Heyerdahl från Norge drog paralleller mellan Sydamerikas kultur och Påsköns, bland annat på grund av arkitekturen i stenmurarna, solguden Tiki och fågelmannakulten. Han ville bevisa att inkafolket kunde resa hit från Sydamerika och tillverkade därför balsaflotten Kon-Tiki och seglade med den till Söderhavet. Därefter ledde Thor Heyerdahl en expedition till Påskön på 1950-talet. Flera av hans kontroversiella teorier har nu förkastats.

Under vår vistelse på Påskön har vi möjlighet att delta i två halvdags- eller en heldagsutflykt per dag som arrangeras av Hotel Hangaroa Eco Village & Spa och som har engelskspråkig lokal guide. En halvdagsutflykt kan bytas mot en massage på hotellet. Det finns bland annat följande utflykter:

 1. Följ med på de första stegen som gjordes under kolonisationen. Ankomsten av Hotu Matu’a. Hel dags utflykt (6 timmar). Utflykten är indelad i en förmiddagsutflykt och en eftermiddagsutflykt. Man intar lunch på hotellet. På förmiddagen besöker man Te Pito Kura och Anakena och på eftermiddagen Akahanga, Rano Raraku och Ahu Tongariki.
   
 2. Legenden om Fågelmannen. Halvdagsutflykt (3 timmar). Arkeologiska fornlämningar i Orongo, Rano Lau och Vinapu.
   
 3. Titta på stjärnorna. En halvdagsutflykt (3 timmar). Områdena vi besöker är Ahu Akivi, Puna Pau och Ana Te Pahu.
   
 4. Poike trekking. En halvdagsutflykt där vi går till en av de tre huvudvulkanerna som formade Påsköarna för miljoner år sedan.
   
 5. Soluppgången vid Ahu Tongariki. Start kl. 06.00-07.00 beroende på årstiden. Utflykten tar 2 timmar och är lätt.
   
 6. Solnedgången vid Ahu Tahai. Start mellan kl. 18.30 och 20.00, tar 1,5 timmar och är lätt.
   
 7. Cykeltur på egen hand. Tid 3 timmar. Besök Ahu Te Peu, Ana Te Pora, Ana Kakenga&Tahai.
   
 8. En båtutflykt där man får uppleva ön från havet. Start kl. 11.00 eller kl. 15.00. Tar 2 timmar och är lätt.
   
 9. Upplev ön på egen hand med en 4X4 motorcykel. Tid 3 timmar, lätt men kräver körkort.
   
 10. Ta det lugnt på Rapa Nui-stranden. Halvdagsutflykt (3 timmar), stränderna vid Ovahe och Anakena.

Alla dagar frukost, lunch och middag.

15) Fredag 25 januari

Idag lämnar vi Påsköarna och flyger 14.55 tillbaks till Santigo där vi landar 21.25. Transfer tillbaks till Sheraton Santiago hotel och Convention Center samma hotel vi bodde på i början av resan i Santiago. (F och flygplans måltider)

16) Lördag 26 januari

Idag tid för egna strövtåg och sista shopping. På kvällen gemensam avskedsmiddag. (F,M)

17) Söndag 27 januari

Idag checkar vi ut mitt på dagen och startar vår hemfärd. Vårt flyg avgår kl 15.30 till Sao Paulo där vi byter plan och fortsätter kl 23.40 med direkt flyg till London. (F och flygplans måltider)

18) Måndag 28 januari

Vi anländer kl 13.15 till London Heathrow och vårt Finnair flyg till Helsingfors avgår kl 16.10. Vi anländer kl 21.05 till Helsingfors med kappsäcken full av minnen och fina upplevelser. (Flygplansmåltider)

Pris:

Resans pris är 8.980 €. 

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % 60 dagar före avfärd.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

 • Reguljärflyg med Finnair och Latam (One World bolag) Helsingfors - Chile turretur (möjlighet till businessclass för alla sträckor mot tilläggspris)
 • Reguljärflyg Santiago – Calama – Santiago och Santiago - Påsköarna  - Santiago.
 • Alla transfärer. 
 • Del i dubbelrum på Sheraton Santiago Hotel och Convention Center i Santiago 5 + 2 nätter.
 • 4 luncher och 2 middagar i Santiago inkluderat måltidsdrycker.
 • Helpension på Tierra Atacama Boutique hotel inkluderat alla drycker.
 • Helpension på Hangaroa Eco Village & Spa inkluderat måltidsdrycker.
 • Rundturer och utflykter enligt programmet.
 • Finlandssvensk reseledares tjänster i Chile.

I priset ingår ej:

 • Enkelrum
 • Dricks 200 € för chaufförer och lokalguider ges åt reseledaren.
 • Försäkringar. Reservation för eventuella förändringar.

VACCINATIONER: Kontrollera att polio och stelkramp är i kraft. Havrix- eller Twinrixvaccin mot hepatit. Mera information finns på www.rokote.fi

Giltigt pass som ska vara i kraft 6 månader efter ankomst, alltså till minst 28.7.2019!

Ta reseförsäkring. Priset baserat på valutakurser 05.06.2018. Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Sista anmälningsdag 11.11.2018.

Excursions

Utflykter på Tierra Atacama – Excursionsn