Färöarna

till

Ett av världens mest fängslande resmål

Det dramatiska landskapet med 80 000 får och 3,5 miljoner fåglar utsågs inte för intet av National Geografic till världens mest fängslande resmål för några år sedan. Till Färöarna reser du för att uppleva lugnet, naturen, klimatet, floran och faunan. Här är det småskaliga granne med det storslagna och det vilda i naturen ramar in välordnade små pittoreska samhällen.

På resan får du se det bästa av Färöarna samtidigt som du har tid över för egna strövtåg och aktiviteter. Om man placerar in Färöarna i det nordatlantiska havet så ser man att öarna ligger nästan mitt emellan Skottland och Island och 575 km rakt ut från Norge. Färöarna har ungefär samma förhållande till Danmark som Åland har till Finland. 1948 fick landet sitt självstyre – inom kungariket Danmark.

Staden Torshavn är omgiven av bergen Húsareyn i norr och Kirkjubøreyn i sydväst. Skämtsamt kallas staden också för ”Kontorshamn”. Trots att Tórshavn är en av världens minsta huvudstäder, är det öarnas kulturella samlingspunkt för museer, gallerier, teatrar, musik och har ett stort utbud av spännande kulturella upplevelser.

Resefakta:

1) Söndag 2 juni

Helsingfors – Köpenhamn – Torshavn. Vi flyger med Finnair från Helsingfors till Köpenhamn kl 15.40 och landar kl 16.20. Vårt flyg vidare till Torshavn med Atlantic Airways avgår kl 19.00 och landar 20.15 på Vágar flygfält, som är Färöarnas internationella flygplats.

Vi möts av vår lokala guide och buss. Färden till ”världens minsta huvudstad” tar ca en timme. När vi anländer till Torshavn checkar in på vårt hotell Hafnia som ligger i centrum av staden.

På kvällen välkomsttillfälle på hotellet. Kvällsvickning.

2) Måndag 3 juni

Frukost på hotellet. Idag åker vi med buss till Vestmannaklipporna och deltar i en båttur, som du inte vill missa! En av resans verkliga höjdpunkter blir denna båttur på ca två timmar ut till de fantastiska fågelbergen, uppe i den norra delen av Streymoy. Vägen dit är en upplevelse i sig, längs fjordar och vikar, förbi den gamla vikingabosättningen Kvivik. Vestmannas fågelberg och grottor omtalas i alla turistbroschyrer och guideböcker som ”ett måste” för alla som besöker Färöarna.

Klipporna reser sig som mest 600 meter rakt upp ur havet och under miljontals år har havet gröpt ur grottor och valvportar. Här häckar också tusentals sjöfåglar och vi får säkert se ett antal får som bekymmerslöst betar på branterna. Öarnas fågelliv är ett kapitel för sig då öns många fjäll ger utomordentliga förhållanden för havsfåglarna att föröka sig. På havet har vi en möjlighet att se lunnefåglar, sillgrisslor, kajavater och tordmular mm.

Efter båtresan äter vi lunch i Vestmanna Tourist Center. Vi kör tillbaks till Torshavn och tar en titt på Nordens hus. Efter besöket gör vi ännu en rundvandring i Torshavn.

Vi avslutar dagen ca 17.00. Kvällen fri. Frukost, lunch.

3) Tisdag 4 juni

Frukost på hotellet. Idag reser vi först till Saksun och gör ett museibesök, sedan fortsätter vi till vattenfallet Fossá och Tjornuvik. Vi äter lunch på det hemtrevliga Garðahúsið som drivs av en familj sen fortsätter vi på den natursköna panoramavägen via Eidi till Gjógv. Här finns flera utsiktspunkter med obeskrivligt vacker utsikt över Färöarnas högsta fjäll. Vi ser bl.a. de särpräglade stenformationerna Risin och Kellingin som sägs vara förstenade jättar.I Gjógv tar vi en promenad genom byn och tittar på naturhamnen som vatten, väder och vind så fint har anlagt. Tillbaka på hotellet är vi sen eftermiddag. Kvällen fri. Frukost, lunch.

4) Onsdag 5 juni

Frukost på hotellet. Vi börjar vår färd till Färöarnas mäktigaste historiska plats Kirkjuböur, som under medeltiden var ett religiöst och kulturellt centrum. Inte mindre än tre kyrkor har funnits på platsen och vi får se ruinerna av den gamla Skt. Magnus-katedralen samt den 900 år gamla Rykstugan och kyrkan från år 1111.

Vi fortsätter vår färd till färjehamnen Gamlarætt, där vi tar färjan över till den vackra orörda gröna ön Sandoy, en av de större öarna med en högsta höjd på drygt 400 meter över havet. Namnet har den fått av sina sanddyner, de egentliga sanddynerna som finns på Färöarna. Här kan vi uppleva äkta traditionell färöisk livsstil med bl.a. lunnefågelkolonier och fågelklippor.

Vi besöker Skopun, Sandur och Skalvik. Vi äter lunch i Skalavik. Tillbaka i Torshavn är vi på kvällen. Frukost, lunch.

5) Torsdag 6 juni

Frukost på hotellet. Dagens tur tar oss till nordöarna Bordoy, Vidoy och Kunoy. På vägen från Eysturoy till Bordoy kör vi igenom en av Färöarnas två underjordiska tunnlar. Längst ner i denna tunnel finns ett ljus spel, som är utförd av den berömda färöiska konstnären Tróndur Patursson. När vi kommit till Bordoy skall vi bl.a besöka den vackra kyrkan Christians Kirken.

Vi fortsätter vår tur till vackra Vidareidi där vi äter lunch på ”Hjá Elisabeth”.  På hemvägen beöker vi det historiska museét Blásastova i Nordagøta och sedan får vi en shopping stund på Navia, ylle butiken. På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på den utsökta fiskrestaurangen Barbara. Frukost, lunch och middag. 

6) Fredag 7 juni

Efter frukosten checkar vi ut och blir hämtade med buss för färd mot flygfältet. På vägen hinner vi ännu besöka Bour och Gásadalur innan vi anländer till flygfältet. Vårt flyg till Köpenhamn avgår kl 14.55 och vi anländer kl 18.00. Vårt Finnair-flyg till Helsingfors avgår kl 20.20 från Köpenhamn och vi anländer till Helsingfors kl 22.50. Frukost samt lätt lunch på flygplanet.

Pris

2.340 €

En anmälningsavgift på 20 % av totalsumman betalas vid bokningstillfället och resterande 80 % betalas före avresan.

Fakta och bra att veta om resan

I priset ingår:

  • Flyg i turistklass med Finnair och Atlantic Airways tur-retur till Färöarna.
  • Inkvartering fem nätter på det tre + stjärniga hotellet Hafnia i centrala Torshavn.
  • Lokal skandinavisktalande guide under utfärderna.
  • Utfärder och måltider enligt programmet (fem frukostar, fem luncher en kvällsvickning och en middag).
  • Transfer, bagagehantering, transporter och entréavgifter.
  • Finlandssvensk reseledare.

I priset ingår ej:

  • Försäkring.
  • Måltidsdrycker.

Enkelrums tillägg 190 €.

Priset är baserat på valutakurser 11.09.2018. Vi förbehåller oss rätten till ändringar. 

Sista anmälningsdagen är 02.04.2019