Gäst från Silver Cloud tar en bild på fartyget vid Aappilattoq.

Silversea-kryssning i Grönland

till

Följ med på en expeditionskryssning ombord på fartyget Silver Cloud till Grönland. 

Resan arrangeras i samarbete med Silversea, läs mer om kryssningar i Grönland på Silversea.com

Resefakta: 

1) Tisdag 4/7 

Vi flyger från Helsingfors-Vanda flygfält med Finnair till London kl 16.00 där vi landar 17.05 och övernattar en natt.

2) Onsdag 5/7 – KANGERLUSSUAG

Vi äter frukost på hotellet och har transfer till flygfältet för att ta ett charter flyg till Kangerlussuag som är ett bostadsområde i västra Grönland i Qeqqata området. Det är Grönlands största flygtransport knutpunkt och det största kommersiella flygfältet. Flygfältet är en kvarleva från andra världskriget då amerikanerna använde den som militärflygbas. Det bor dryga 500 personer här som är helt beroende av flygfältet för sitt leverne. 

Silver Cloud lämnar Kangerlussuag kl 17.00.

3) Torsdag 6/7 – SISIMIUT

Vi anländer till Sisimiut kl 06.30 och stannar till kl. 17.00. 

Sisimiut är Grönlands näst största stad och den största arktiska staden i Nordamerika och en knutpunkt mellan det varmare Syd och det frusna Nord av landet. Med en ung och dynamisk population inkluderat studenter från hela landet är Sisimiut en av de snabbast växande städerna på Grönland. Här har det funnits bosättning för mer än 4500 år och under den Danska Colonial tiden utvecklades området snabbt som ett kommersiellt centrum. De gamla byggnaderna kan ses som vackert bevarade byggnader som visar forntida hus och modern Innuit konst. En stor del av befolkningen bor ännu i färgglada trähus som Grönland är så välkänt för.

4) Fredag 7/7 – ILULISSAT

Vi anländer till Ilulissat kl 08.00 och stannar till kl 17.30. 

Ilulissat är känt för att vara födelseplatsen för isbergsfjorden, som producerar nästan 20 miljoner ton is per dag. De facto betyder ordet Ilulissat ”isberg” på det lokala språket Kalaallisut.

Staden är känd för långa perioder av lugnt och fint väder även om närheten till isfjorden gör det lite kyligt. Det bor ca 4500 invånare i Ilulissat och den är den tredje största staden på Grönland efter Nuuk och Sisimiut. En del människor påstår att det finns lika många slädhundar som människor bosatta i staden.

5) Lördag 8/7 – EVIGHEDSFJORD

Evighedsfjorden är en stor fjord norr om Kangaamiut i sydvästra Grönland. Fjorden har en längd av 75 km och många glaciärer som kommer ned från Maniitsoq Ice Cap kan skådas.

Vi kryssar i fjorden på förmiddagen och på eftermiddagen kommer vi till Evigheds Glaciären, som flyter ut från Grönlands istäcke. Det är även världens nästa största istäcke efter Antarktis.

6) Söndag 9/7 – NUUK

Vi anländer kl 10.00 och fortsätter vår kryssning kl 20.00. 

I den bubblande grönländska huvudstaden kan man snabbt glömma att man är i ett så stort och isolerat land. Nuuk är Grönlands ekonomiska och sociala knutpunkt och hem till mer är en tredjedel av Grönlands befolkning. Även om det ser ut som en världshuvudstad så bara man skrapar på ytan så upptäcker man den unika grönländska karaktären under ytan.

Från Nuuks Katedral har man utsikt över Grönlands National Museum var de legendariska Qilakitsoq mumierna finns bevarade. Ovanför den kolonianska hamnen finns centrala Nuuk med Scandi stilshus, shoppingområde, Grönlands parlament, Nuuks Stadshus och kafeér med lokala artisanbutiker om vartannat.

Även om Nuuk länge har varit en smältdeg av danska och grönländska ideér så är detta staden som visar Grönlands raffinemang, med landets enda trafik ljus, rondeller och Universitet.

7) Måndag 10/7 – DAG PÅ HAVET

Passa på att njuta av en dag ombord. Ta en simtur eller gå på en massage och bada bastu eller bara njut av utsikten den goda maten och de svala dryckerna. 

8) Tisdag 11/7 – LINDENOW FJORD

Vi anländer kl 06.00 och kryssar vidare kl 20.00. 

Den rätt så outforskade östra kusten av Grönland har ett av de mest dramatiska fjord vyerna i världen och det vackra Lindenow fjorden är en av dem. Placerad på den sydöstra kusten ungefär 80 km från sydspetsen av landet så uppfyller landskapet den grönlänska benämningen för fjord. 

9) Onsdag 12/7 – PRINCE CHRISTIAN SUND

Genomfarten genom sundet är en av denna resas höjdpunkter. Sundet förbinder Labradorhavet med Irmingersätet. Prince Christian Sound ,eller "Prins Christian Sund" på danska ,är uppkallat efter prins (senare kung) Christian VII (1749-1808).

100 km (60 miles) lång och ibland bara 500 meter bred kastar denna majestätiska och spektakulära fjord dig tillbaka in i en vikingatid – flankerad av skyhöga snötäckta berg, sten beströdda klippor och böljande kullar. Det är som om tiden har stått stilla och man glömmer lätt att det här är 2000-talet.

AAPPILATTOQ

Vi anländer kl 15.00 och fortsätter kl 21.00

Om du söker efter ”remote and remarkable” så har du funnit det. Då man kryssar i Prince Christans sund till den västra ändan finner man Aappilattoq en mycket liten grönländsk by med ungefär 100 invånare. I denna by lever man såsom man gjort de senaste 100 åren. Jakt och fiske är de viktigaste sysselsättningarna och det är inte ovanligt att då man promenerar i byn och passerar den lilla skolan (med 22 elever i åldern 3-16) och kyrkan så kan man se ett isbjörnskinn på tork. Byn är undanskymd av ett stort rött stenblock med stora berg som gör det omöjligt att komma landvägen till byn.

Detta område är givetvis mycket rikt på arktiskt djurliv som Arktisk räv och hare samt olika sälar och valar.

10) Torsdag 13/7 – TASSERMIUT FJORD

Vi anländer 06.00 och fortsätter 11.30. 

Tassermiut Fjord anses vara ett av Arktis tio underverk och är ett 70 kilometer lång inskärning i sydvästra Grönlands orörda vildmark. Fjorden går in i närheten av bosättningen Nanortalik (befolkning 1200) och slingrar sig genom landskap som påminner om Patagoniens dramatiska bergslandskap. Att kryssa upp i fjorden med ett fartyg avslöjar ett spektakulärt panorama av taggiga toppar uppflugna på toppen av branta berg, varvat med u-formade sidodalar och moräner - alla tydliga tecken på glaciärer.

NANORTALIK

Vi anländer 15.00 och fortsätter 21.00.

Själva Nanortalik ligger på en liten ö på Grönlands sydspets, naturen är nära, var du än befinner dig. Den optimistiskt namngivna stadskärnan är omgiven av det orörda vattnet i Tasermiutfjorden och prickad med färgglada hus du kan förvänta dig så här långt norrut.

11) Fredag 14/7 – NARSARSU

Ankomst 06.30 till vår slutdestination.

Då man reser i avlägsna området där vind, is och vädret kan ändra vårt program så kan det ibland ske att alla aktiviteter inte går att genomföra. Kom med på resan med ett öppet sinne för äventyr och tillsammans kan vi göra denna resa till en fantastisk expedition. 

Vi har ett charter flyg från Grönland till London där vi övernattar en natt. 

12) Lördag 15/7 – REYKJAVIK

Vi flyger hem från London kl 16.00 och landar i Helsingfors 21.00.

Resans pris:

Vista Suite 7480 € och Veranda Suite 8180 € per person i delad svit.
Singel tillägg endast 25%.

I priset ingår:

  • alla flyg
  • transferer
  • alla utflykter
  • föreläsningar
  • reseledare
  • alla måltider
  • alla alkoholdrycker, vin samt alkoholfria drycker
  • butlerservice till sviten.

Ni får även en expeditionsjacka och ryggsäck samt en mängd oförglömliga minnen att ta hem!